ANASAYFA arrow right Yaşam

Tarımsal danışmanlık hizmetlerinin önemi arttı

Tarımsal danışmanlık hizmetlerinin önemi arttı
YAYINLAMA: 23 Haziran 2020 / 21.09
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2020 / 21.45

COVID-19 ile mücadelenin devam ettiği süreçte tarımın ve üretimin bu kadar önemli olduğu günlerde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin önemi arttığını belirten Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Esra Özzengin, “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Mühendisleri ile teknikerlerin sayısının artması gerek” şeklinde konuştu.

Özzengin, “Tarımsal Yayım ve Danışmanlığın tarımsal işletme sahiplerinin, tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bunların birbirleriyle ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendilerine geliştirilen teknolojileri kullandırmak suretiyle, bu problemleri çözebilecek bilgi beceri kazandırılmasını ve kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesini amaçlayan tarımsal işletme sahiplerinin eğitimi, yayım, danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetlerini kapsar” şeklinde açıklama yaptı. 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlığın amaçları arasında; tarladan sofraya gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması, yayım ve danışmanlık hizmetlerinin konu uzmanı kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülmesi, bakanlıkça sertifikalandırılan kişi ve kuruluşların yayım hizmeti sunulması gibi amaçların bulunduğunu anlatan Özzengin, “Diğer amaçlar arasında üretim ve bilgilendirmenin her safhasını kayıt altına almak, danışmanlık hizmeti alanlar ve sunanların desteklenmesini sağlamak, tarımsal yayım hizmetlerinin özelleştirilmesini sağlamak, istihdamın arttırılmasına yardımcı olmak, ürün çeşitliliği ve kalitenin arttırılmasını sağlamak, kırsal yerleşimlerin kalkındırılmasına ve kırsal nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak yer alıyor” şeklinde konuştu.

COVİD-19 ile mücadele sürecinde tarımın ve üretimin önemi anlaşıldı

Bu kadar önemli bir misyona sahip olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Mühendisi ve teknikerin yeteri kadar istihdam edilmediğinin altını çizen Özzengin, “Gaziantep’te Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sertifikasına sahip toplamda 178 teknik mühendisin bulunuyor. Yayınlanan tebliğ ve yönetmelik kapsamında Gaziantep’te STK’lar ve serbest danışmanlık olarak hizmet veren 42 teknik tarım danışmanı aktif görev yapmaktadır. COVID-19 ile mücadelenin devam ettiği süreçte tarımın ve üretimin bu kadar önemli olduğu günlerde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin önemi arttı” dedi.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği arttırılmalı

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Esra Özzengin, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “136 teknik mühendisin sahada hizmet verebilecek durumda iken kiminin işsiz kiminin ise farklı sektörlerde çalışıyor. Amacımız bu yıl yayınlanacak tebliğ kapsamında tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinin artırılması ve sayı olarak artışlar olmasıdır. Bu hizmeti veren serbest tarım danışmanı arkadaşlarımızın az olmasının sebebi ise masraflar ve vergi kesintilerimize ki oranın yüksek olmasıdır. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sertifikasına sahip tüm teknik ekibin sahada üretime katkıda sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *