ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tarımda, ithal eden ülke konumuna düştük

Tarımda, ithal eden ülke konumuna düştük
YAYINLAMA: 30 Kasım 2020 / 21.07
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2020 / 19.48
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, ekmeğe yapılan zamma tepki gösterdi.

Şube Başkanı Bülent Yılmaz, vatandaşların yapılan zamdan sonra daha zor ulaşacağına dikkat çekti. “Hatalı tarım politikaları sonucu, bir tarım ülkesi olan ülkemiz ne yazık ki bu özelliğini yitirmiş ve tarımda ihraç eden değil, ithal eden ülke konumuna düştü” dedi.

Çiftçi ve tüketici mutlu değil

Yılmaz, “Başta buğday ve mercimek olmak üzere bir çok tarım ürününde, gümrük vergilerinin sıfırlanmasının temel nedeni de budur. Ne çiftçimizin ne de tüketicimizin mutlu olmadığı bir dönem yaşamaktayız. Bu girdaptan kurtulmak için yeni tarım ve tüketici politikaları üretmek zorunda olduğumuz açık” ifadelerini kullandı. 

Ekmeğe daha zor ulaşacaklar

“Gazianteplinin 2 ekmeğinden biri yüzde 50’lik ekmek zammına gitti” ifadesini kullanan Yılmaz, “1 paket makarna 1,9 lira bir ekmek 1,5 TL olur mu?” diye sordu. “Tüketicilere sesleniyoruz ; ‘Tüketimden gelen gücünüzü kullanın. Zam yapan fırından ekmek almayın. Gerekirse 3 gün ekmek yerine makarna tüketin. Son 1 yıl içerisinde ekmeğe yüzde 50 zam yapıldı ve son gelen zam ile bir adet ekmeğin fiyatı şehrimizde 1,5 TL’ye yükseldi. Son derece ağır ekonomik koşullar altında yaşamaya çalışan tüketicilerimiz, sağlıklı beslenmek için değil sadece “doymak” için sofralarının vazgeçilmezi olan ekmeğe ne yazık ki bu son zamdan sonra, daha da zor ulaşacaklar” tespitinde bulundu.

1 yılda yapılan yüzde 50 fiyat artışının hiçbir gerekçesi olamaz

Yılmaz, “2019 yılında bin 400 TL/ton olan ekmeklik buğdayın fiyatı, 2020 haziran ayında bin 680 TL Ton’a yükselmiştir. Yani artış oranı yüzde 20 iken ekmeğe son 1 yılda yapılan yüzde 50 fiyat artışının hiçbir gerekçesi olamaz. Bunun yanında, 1 paket makarnanın 1,9 TL olduğu bir ortamda, 1 adet ekmek için tüketicilerimizin 1,5 TL ödemek zorunda olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Yapılan bu zammın, 1 ay ertelenmesi de, tüketicilerimizin içerisinde bulundukları zor durumdan kurutulmalarına yetmeyecektir. Vatandaşlarımızın en temel gıda maddesi olan ekmekte yapılan bu fahiş fiyat artışından geri dönülmesini ve ülkemizin de imza attığı, Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları bildirgesinde yer alan “Temel ihtiyaçların giderilmesi hakkı” maddesine uygun politikalar üretilmesini istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *