ANASAYFA arrow right Güncel

Tarıma elverişli arazilerin konuta veya saniyeye açılması doğru değil

YAYINLAMA: 22 Eylül 2022 / 21.12
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2022 / 21.13
Ülkemizde çiftçi sayısı ile birlikte tarım arazileri de her yıl azalmaya devam ediyor. 2008 yılında 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2021 yılı sonu itibariyle 512 bine kadar düştü.

2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan tarım arazisi 2010 yılında 24 milyon 395 bin hektara, 2020 yılında ise 23 milyon 136 bin hektara geriledi. Kısacası tarım alanları son 10 yılda yüzde 5; son 19 yılda ise yüzde 12 azalırken, çiftçi sayı da son 5 yılda yüzde 28,7 son 10 yılda yüzde 55 azaldı.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ülke genelinde bir tarım politikasının uygulanması ve planlı tarıma geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Üreticin tarlaya küstürülmemeli

Zarar eden çiftçilerin üretimden uzaklaştığını belirten Yiğit, üreticinin tarlaya küstürülmemesinin önemli olduğunu söyledi. “Tarıma elverişli arazilerin konuta veya saniyeye açılması doğru değil. Yani ülkemizde sanayi ve konut gerekli ancak tarıma elverişli arazilerini korumalıyız” açıklamasında bulundu.

Mazot ve gübre desteklemeleri zamanında verilmeli

Çiftçilerin yakın zamanda ekim hazırlığına başlayacağını kaydeden Yiğit, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mazot ve gübre desteklemesini Ekim ayında vermesi gerektiğini, çünkü mazot ve gübrenin pahalı olduğuna dikkat çekti. “Büyükşehir Belediyesinin de çiftçilere tohum ve mazot desteği hazırlığı var. Ekim zamanında destek olunması lazım ki çiftçiler tarlasını ekmeli ve boş tarla bırakılmamalı. Bunun içinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri zamanında vermesi çok önemli” diye açıklamada bulundu.

Tohum, elektrik faturası ve işçilik gibi kalemlerde de ciddi artışlar yaşandı

Tarımın öneminin pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldığını sözlerine ekleyen Yiğit, ülke genelinde üretim seferberliğinin başlatılması gerektiğini vurguladı. Üreticiye destek verilmediği takdirde sıkıntı yaşanacağı uyarısında bulunan Başkan Yiğit, “Mazot ve gübre desteklemeleri maliyetler hesaplanarak belirlenmeli ve ona göre ödeme yapılmalı. Bunun için de mutlaka Ziraat Odaları temsilcileriyle koordineli çalışılmalı. Ayrıca tohum, elektrik faturası ve işçilik gibi kalemlerde de ciddi artışlar yaşandı. Dolayısıyla çiftçinin girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Maliyetler artıkça ürünlerde pahalı satılıyor. Ürünlerin ucuz satılması için girdilerin düşürülmesi şart” dedi.

Sulanmayan alanlarda ciddi oranda verim kaybı yaşandı

Başkan Cuma, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle verimin düştüğünü sözlerine ekledi, “Kuraklık Bu sene hem hububatta hem fıstıkta rekolte düşüklüğü yaşandı. Bu sorunu çözmek için inşaat halindeki tüm barajların bir an önce tamamlanması ve faaliyete geçmesi gerekiyor. Çünkü sulanmayan alanlarda ciddi oranda verim kaybı yaşandı” tespitini yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *