ANASAYFA arrow right Güncel

Tarım ve Orman Bakanlığı birliklerin içini boşaltıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı birliklerin içini boşaltıyor
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2021 / 20.10
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2021 / 20.42
“Piyasalarda ciddi bir durgunluk ve hareketsizlik var. Bal ve arı ürünleri gibi ürünlerin satışı geçen yıla göre yüzde 90 düştü”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikleri bay-pas etmeye çalıştığını vurgulayan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, birliklerin içinin boşaltılmaya çalışıldığının altını çizdi.

Sivil toplum kuruluşlarını bitirmeye yönelik çalışmalar var

Sivil toplum kuruluşlarını bitirmeye yönelik çalışmalar yapıldığını ileri süren Koca, “Birlikler kendi kendini yönetmesi gerekirken, kendi kendimizi yönetemiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, birliklerin ellerindeki birçok yetkiyi alıyor. 20 yıldan beri bu birliklere emek ve hizmet verildi, alt yapısı oluşturuldu, güçlü birer sivil toplum kuruluşu haline geldi, ama şu anda içleri boşaltılıyor. Son tebliğde birlik üyelik şartı kaldırıldı. Bu üyelere; birlik ile hiçbir işiniz kalmadı, bu işi biz yöneteceğiz denilmek isteniyor. Şu anda birlikler tamamen işlevsiz hale geldi” dedi.

Türkiye, kovan sayısında dünyada ikinci sırada

Başkan Koca, Türkiye’nin kovan sayısında dünyada ikinci sırada olmasına karşın gelişmiş ülkeler kadar arı ve arıcılara değer verilmediğini kaydederken, “Bazı ülkelerde arıcılıkta sadece tozlayıcı canlılar kullanılıyor, bal ve diğer ara ürünleri de yan gelir olarak kabul ediliyor. Arazi sahipleri arıcılara para vererek kovanları arazisine bıraktırırken, ülkemizde arıyı hangi araziye indireceğiz, ilaç atacak mı, arımızı öldürecek mi diye endişeleniyoruz” açıklamasını yaptı.

Bal ve arı ürünleri gibi ürünlerin satışı geçen yıla göre yüzde 90 düştü

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle hayatın durduğunu, insanların zorunlu ihtiyaçlarının dışında alışveriş yapmadıklarını kaydeden Koca, “Piyasalarda ciddi bir durgunluk ve hareketsizlik var. Bal ve arı ürünleri gibi ürünlerin satışı geçen yıla göre yüzde 90 düştü. Sokağa çıkma yasağının uzatılacağı söyleniyor, lakin uzatılmasından yana değiliz. İnsanlar artık bu salgınla yaşamaya alışması ya da bir an aşılamaya hız verilmesi lazım. Çünkü nereye kadar sokağa çıkma yasağı devam edecek. Salgın nedeniyle büyük bir belirsizlik var, gidişatın olumsuz ilerlediğini söyleyebiliriz. Yani geleceğimizi göremiyoruz” diye konuştu.

Kovan başı desteklerin en az 50 lira olması gerekiyor

Kovan başı desteklerin ödenmesine değinen Başkan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şöyle bitirdi. “Kovan başı 15 lira destek veriliyor. 100 kovan arısı olan bin 500 lira alacak ve 2020 yılının desteklemeleridir. Bu para Ocak ve Şubat ayında ödenmesi gerekirken, Mayıs ayında ödeniyor. Arıcıların birçoğu desteklemelerini alamadıklarından hiçbir yere gidememişti, ancak şimdi parasını alanlar göç etmeye başladı. Ödemelerin gecikmesi işin tadını tuzunu kaçırdı. Kovan başı 15 lira ödeme yetersiz olduğundan en az 50 lira olması gerekiyor. Çünkü arıcılar ülke ekonomisine çok büyük katkı sunuyorlar. O nedenle desteklemelerin artırılmasını istiyoruz.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *