ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Tarım ülkesi Türkiye’de tarımsal hiçbir veri yok” 

“Tarım ülkesi Türkiye’de tarımsal hiçbir veri yok” 
YAYINLAMA: 14 Eylül 2020 / 16.04
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2020 / 18.06
Pamuk üretiminin ekonominin vazgeçilmezi olduğu hatırlatıldı

Ekonominin en önemli sektörü olan tekstil ve konfeksiyonun ana hammaddesi pamuğun, üretim, kalite, pazarlama gibi sorunları Pamuk Danışma Kurulu’nda masaya yatırılarak çözüm yolları tartışıldı. Türkiye’nin tarım politikası ve eksiklerinin de görüşüldüğü toplantıya katılan Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, pamuğun yarattığı istihdam, ekonomiye katkısı ve üreticiye sağladığı gelirle vazgeçilmez olduğunu belirterek, Türkiye’de sanayicinin alım garantisi vermesi durumunda çiftçinin her ürünü yetiştirebileceğini açıkladı.

Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, üretici ile sanayiciyi bir araya getirmeyi amaçladıklarını söylerken, “Devletin, tarımı destekleme politikasında değişim yaşandı. Krizden en fazla etkilenen kesim tarım oldu. Bunun için doğrudan gelir desteği ödemelerini başlattık. Bu, üretimi artırmaya yönelik bir destekleme. Zaten üretim yapılmayan araziler için prim ödemesi yapılmıyor” diye konuştu. Üretici birlikleri kurulması için gerekli tasarının hazırlandığını ifade eden Ayanoğlu, ürün sigortasıyla ilgili kanunun da Başbakanlık’a sunulacağını kaydetti.

Ayanoğlu, Türkiye’de sanayicilerin alım garantisi vermesi durumunda çiftçinin her ürünü yetiştirebileceğini ifade ederek, “Dünyada küreselleşme fikri var, Dünya Ticaret Örgütü var, Avrupa Birliği adaylığımız söz konusu, bunları yok sayamayız. Geleceğimizi imzalanan sözleşmelere ve bu kriterlere göre hazırlamalıyız. Türkiye’nin eksiği, çiftçi kaydıdır. Çiftçinin kaç hayvanı var, ne kadar araziyi ekiyor bilmiyoruz. Yaklaşık rakamlarla konuşuyoruz. Bunu başlattık ve 4 milyon olarak tahmin edilen çiftçi hakkında net rakamlara ulaşacağız. Bu sayede destekleme ve planlama kesin rakamlar üzerinden ve sağlıklı yapılacak. Teşvik ve kredilerin doğru kişilere gitmesi için de çiftçi kayıt sistemi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin 698 bin hektar ekim alanı ve ürettiği pamukla dünya ticaretinde önemli bir yeri olduğunu belirten Tanımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Dr. Ahmet Bülbül, pamuğun para ettiği dönemlerde üst üste pamuk ekildiğini, bunun toprağa zarar verip pamuğun kalitesini düşürdüğünü söyledi. Planlı üretim yapılması gerektiğini hatırlatan Bülbül, “Üretici, sanayici, pazarlamacı ve devlet bir araya gelerek bir zincir oluşturulmalı. Türkiye’nin genel sorunu olan ve tarım alanında da kendini gösteren bir durum söz konusu. Tarıma ilgili ilgisiz birçok kuruluş burnunu sokmuş durumda. Tarım çok başlılıktan kurtarılacak. Tarımı bir bütün olarak kucaklayabilmek için kurumlar arası koordine sağlanmalı” diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜ- GEM) tarafından organize edilen Pamuk Danışma Kurulu toplantısı, dün Gaziantep Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, Vali Erhan Tanju, TÜGEM Genel Müdürü Dr. Ahmet Bülbül, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nilüfer Erdem, TÜGEM’den Dr. Servet Kefi, Dış Ticaret Müsteşarlığımdan Behzat Ertan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Mustafa Akay, Tarım İl Müdürü Celal Orhan, GTB Başkanı Ömer Çelik, Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, bölge illerin tarım il müdürleri, ziraat odası başkanları, GTB üyeleri, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve pamuk üreticileri katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *