ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarım politikası, güvenlik politikası kadar önemlidir

Tarım politikası, güvenlik politikası kadar önemlidir
YAYINLAMA: 14 Haziran 2021 / 15.11
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2021 / 15.11
Türkiye’de nüfusun yüzde 39’unun tarımda istihdam edilmesine rağmen bugüne kadar uygulanan yap-boz politikaları ve ‘sen üret ben alırım’ mantığı ile tarımın kısır döngü içerisine sürüklendiğine dikkat çekildi.

Gaziantep Üniversitesi ve Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği işbirliğiyle, Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Hububat 2002’ adı altında Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi düzenlendi. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, GAZÜ Rektörü ve GAGİAD temsilcileri ile komşu illerden üniversite öğretim üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan etkinlikte hububat sektöründeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve sorunların çözümü üzerinde duruldu.

Türkiye’nin tarım sektörünü ihmal etmesinin ileride arzu edilmeyen sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olacağına dikkat çeken yetkililer, tarım sektörünün eski canlılığını koruyamamasının bir yandan hayvancılığı olumsuz etkilerden, öbür yandan tarım kesiminde çalışan ve elde ettiği gelir, geçimini sağlamaya yetmeyen insanların kente göçüne de neden olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin artan nüfusunu gıda ithalatı yapmadan besleyebilecek bir tarım politikası izlemesi gerektiğini söyleyen yetkililer, ‘‘Türkiye, her an her şeyin değişebileceği bir bölgede yaşamaktadır. Türkiye birçok konuda olduğu gibi tarımla ilgili de planlarını uzun süreli hesaplara ve kendi yağı ile kavrulabileceği bir anlayışa göre yapmalıdır.

Üzerinde uzun zaman ekim yapılmayan, bakılmayan ve terkedilen toprakların bir gün yeniden lazım olduğunda geriye kazanılması ve üzerinde tarım yapılabilmesi yüksek maliyetler gerektirmektedir. Bu düşünceden hareketle, tarımla uğraşan kesimin günü birlik politika değişimleriyle toprağı ile ilgisini zayıflatmak ve toprağını ekmeyi ve sürdürmeyi bıraktırmak yoluna gidilmemeli, herkesin kendi toprağı üzerinde geçimini sağlayabileceği kararlı politikalar gerçekleştirilmeli ve tarımda teknoloji kullanımı teşvik edilmelidir. Nitekim Türkiye, günümüzde tarım potansiyelinin yarısını bile değerlendirememektedir. Örneği Almanya’da dekar başına hububat verimi 700 kilo, Danimarka’da 612, Japonya’da 597, Macaristan’da 450, Fransa’da 660 kilo iken Türkiye’de ise sadece 220 kilo” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *