ANASAYFA arrow right Güncel

Tarım olmadan hayat durma noktasına gelir

Tarım olmadan hayat durma noktasına gelir
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2020 / 21.45
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda çiftçinin sorunları masaya yatırıldı.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar ve Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt katıldı.

Ziraat Odaları neden İl Pandemi Kurulu’nda yok?

Gaziantep Ziraat Odaları Başkanları, İl Pandemi kuruluna Ziraat Odalarının çağrılmamasına sitem ederken, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “İl pandemi kurul toplantısında Ziraat Odaları yer almıyor. Ziraat Odaları neden kapsam dışı bırakılıyor? Tarım olmadan hayat durma noktasına gelir. Tüm bunlara rağmen Ziraat Odaları görmezden gelinerek pandemi toplantılarına katılım sağlandırılmıyor. Çiftçilerimizin sorunlarını biz biliyoruz” diye açıklama yaptı.

Çiftçimize neden varlık içinde yokluk yaşatalım

Gaziantep’te hububat hasadının başladığını ifade eden Yiğit, “İlçe başkanlarımızla çiftçilerimizin sorunlarını gündeme getirmek için koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bazı ilçelerimizde ikinci ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Çiftçinin elinde belgesi varsa sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde izine gerek olmaması gerekiyor. Dört günlük bayram yasağında da çiftçilerimiz köylerine gitsin arpasını, buğdayını biçtirsin. Çiftçinin hayvanlarına verecek samanı dahi yok. Hayvan samanı satanların şehre giriş çıkışları rahat olmalı. Şu anda köylü iyi kötü demiyor samanın tonunu bin 100 bin 200 liraya alıyor. Çünkü mecbur, başka çaresi yok. Çiftçimize neden varlık içinde yokluk yaşatalım” dedi.

Pandemi toplantılarında Ziraat Odalarının olmaması kabul edilemez

“Mağdur olan aslında vatandaş olacak. Pandemi toplantılarında Ziraat Odalarının olmaması kabul edilemez” diyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Bu kurul toplantısında eczacıları, gözlükçüleri, bakkallar odaları gibi çok farklı STK’lar yer alıyor. Bu dönemde asıl önemli olan ve üretimi yapan çiftçi neden görmezden geliniyor. Gaziantep’te 780 tane mahalle var ve bu mahallelerin sorununu ziraat odaları bilir” diye konuştu.

Şu anda buğdayda kök çürüklüğü var

Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, girdilerin yüksekliği nedeniyle hububatta açıklanan tavan fiyatların çiftçileri mutlu etmediğini ifade etti. “Şu anda buğdayda kök çürüklüğü var. Dönüme 700-800 kilogram buğday almayı umuyoruz, ama çok zor gibi görünüyor” ifadelerin kullandı.

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, “Gaziantep Valimiz Davut Gül, çiftçimize arazilerine gitme imkanı sağladı. Rahat bir şekilde tarlamıza gidip ilacımız atıp arazilerimizi sürebiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *