ANASAYFA arrow right Yaşam

Tarım alanları ve meralarımızı sürekli kaybediyoruz

Tarım alanları ve meralarımızı sürekli kaybediyoruz
YAYINLAMA: 28 Şubat 2021 / 19.21
GÜNCELLEME: 28 Şubat 2021 / 20.08
Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasına karşın, tarım ve mera alanlarımızı hızla kaybediyoruz. Tarım ve mera alanlarımıza ya yüksek yoğunluklu binalar dikiliyor ya da fabrikalar kuruluyor

Gaziantep’in en verimli topraklarının bulunduğu ilçelerden İslahiye’nin tarım arazileri ve mera alanları yapılaşmaya açılırken, çiftçiye ve üreticiye büyük bir darbe vuruluyor. Bu kapsamda İslahiye İlçesi sınırları içerisinde bulunan bin 106 hektar büyüklüğündeki alana (Dolan Mahallesi 216 ada 50’nolu parsel, Esenler Mahallesi 118 ada 46 nolu parsel, Yolbaşı Mahallesi 0 ada 147 nolu parsel ile Şerikanlı Mahallesi 0 ada 314 nolu parsel) Organize Sanayi Bölgesi kurulma planı var.

Çiftçi büyük zarar görecek

Köylünün ve çiftçinin tek tek taşlarını toplayarak tarıma açtığı, üretim yapıp ülke ekonomisine katkı sunduğu Dolan, Esenler, Yolbaşı ve Şerikanlı Mahalleri sınırları içerisindeki bin 208 hektarlık alanın aslında çok verimli topraklara sahip olduğu, OSB yapılması halinde çiftçilerin büyük zarar göreceği ve geçim kaynaklarını kaybedecekleri vurgulanıyor.

Geleceğimiz için bu toprakları korumak her bir vatandaşın görevidir

İlgililer, bu konuda yetkili makamları uyarırken, “Toprağın can, hayat, canlı bir varlık ve altın olduğunu unutmamalıyız. Sanayi yatırımı diyerek köylünün çiftçinin elinden alınan tarım ve mera alanları ucuz iş gücü sahasına dönüştürülüyor. Geleceğimiz için bu toprakları korumak her bir vatandaşın görevidir. Önerilen alan, 02/02/2019 tarihli ve 30674 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘OSB Yer Seçimi Yönetmeliği’ çerçevesinde 25-28/01/2021 tarihleri arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı personeli tarafından incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda alan bütünlüğünün sağlanması amacıyla değişiklik yapıldı ve sınırın büyüklüğünün bin 208 hektar olacak şekilde yeniden düzenlendi” açıklamasında bulundu.

Komisyon oluşturuldu

Dolan, Esenler, Yolbaşı ve Şerikanlı Mahalleri sınırları içerisindeki bin 208 hektarlık alanın İslahiye 2. OSB yeri olup olmadığının belirlenmesi için komisyon oluşturulmasına karar verildi. Komisyonda görevli kurumların 18 Şubat tarihinde bir toplantı gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

4 oturum olarak gerçekleştirilen toplantıda ilgili kurumların görüş ve önerileri alındı. Oturuma; Yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İslahiye Belediyesi, ikinci oturuma; Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Orman Bölge Müdürlüğü, MSB Gaziantep İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı, üçüncü oturuma; DSİ Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü, TCDD Bölge Müdürlüğü ve son oturuma ise Karayolları Bölge Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve BOTAŞ Katıldı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *