ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Tarihin en büyük krizi yaşanıyor” 

“Tarihin en büyük krizi yaşanıyor” 
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2020 / 18.48
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2020 / 18.48

Ülkemizin beyin göçünde ilk sırada, yabancı yatırım çekmede ise son sırada geldiğini ifade eden Koç Holding Bilgi Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, bunun yanında Türkiye’nin eğitime ve bilgiye yapılan yatırım konusunda da son sıralarda geldiğinin altını çizdi. Bilgi toplumu sıralamasında Türkiye’nin 47. sırada olduğuna dikkat çeken Koç, “Başarılı ülkelerin hepsi kuvvetli KOBİ’lere sahip” dedi. Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür ise, Türkiye’de 1970’lerden bu yana neredeyse her iki yılda bir kriz yaşandığını, bundan hem mali sektör hem de reel sektörün çok fazla etkilendiğini vurguladı.

Koç Holding Bilgi Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en ağır krizini yaşadığına dikkat çekti. KOBİ’ler için düzenlenen Kobiline’nin erişim, içerik, toplum, ticaretten oluşan dört ayaklı bir sistem olduğuna dikkat çeken Koç, “Girer girmez hemen para kazanmayı beklemeyin. Bu bir kültür değişimidir, birden bire meyve vermesini bekleyemezsiniz. İnternet dönüşümü yapan ülkelerde e-devlet, e-ticaret yapan ülkelerde güven sorunu yok. Güven sorunu niye yok dediğimiz zaman, bir sistem var, her şey şeffaf. Tüm ilişkiler ortada, saklı bir şey yok. Güvenin olmadığı yerde beyin göçü daha fazla oluyor. Beyin göçünde en üst sırada olmamız rastlantı değil. Güvensizlik ortamı bir gecede yaratılmadığı gibi güven ortamı da bir gecede gelmiyor” dedi.

Ali Y. Koç, “Tek kaynaktan iş "anlayışına dayanan Kobiline’in, finans, ithalat-ihracat, üretim ve hizmet sektörleri başta olmak üzere endüstrinin her kolunda faaliyet gösteren KOBİ'lerin gereksinimlerini karşılayacak biçimde tasarlandığını söyledi. 6 Haziran 2001 tarihinde faaliyete geçen platformun, KOBİ'lerin, yeni ekonomi fırsatlarından yararlanabilmesini, interaktif hizmetlerle rekabet gücünü artırabilmesini ve uzun vadede, gerek yerel, gerekse uluslararası pazarlarda ticaret yapabilir hale gelmesini hedefliyor. Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür ise konuşmasında, Gaziantep'in kriz dönemini çok farklı şekilde yaşadığı yolunda bilgi aldığını belirtti.

Gaziantep’in yeni dönemin icaplarını yerini getirerek kendini geliştirdiğini ve faaliyetlerini başarılı şekilde sürdürdüğünü vurgulayan Ergür, “Türkiye 1970’lerden bu yana neredeyse her iki yılda bir kriz yaşamakta ve her krizden olumsuz etkilenmektedir. Krizden çıkamayacağız ümitsizliğiyle zor dönemler geçirmekteyiz. Fakat her krizden de çıkıyoruz. Son kriz diğerlerinden biraz farklı oldu. Çünkü kriz öncesinde beklentilerle olumlu geçen bir süreç yaşadık. 1999’un sonlarına doğru açıklanan program, çok tutarlı ve iyi hazırlanmış bir programdı. İç ve dış piyasalarda Türkiye’nin geleceği ile ilgili olumlu gelişmeler oluştu. 2000 Yılı’nın başında da ekonomi iyi bir tablo çiziyordu. Döviz kurları Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu program altındaydı. İleriye dönük olumlu beklentilerle, finans maliyetinin bu şekilde düşmesiyle tüketimin önü açıldı. İnsanlar uzun vadeli krediler kullanıp bu kredilerle ihtiyaçlarını görmeye başladılar.

Tüketimin açılmasıyla üretim önemli ölçüde artmaya, fabrikalar tam kapasite çalışmaya başladı. Tüm bu değişimler Türkiye’de olumlu bir hava oluşmasına neden oldu. Bu ilk programın iki tane önemli performans kriteri vardı. Bunlardan bir tanesi enflasyonun düşürülmesi, diğeri ise yapısal reformların gerçekleştirilmesiydi. Özellikle 2000 yılının ilk 6 ayında oluşan olumlu hava enflasyonun da hızlı şekilde düşmesine yol açtı. 2000 Yılı’nda Haziran ayı enflasyonu yüzde 1’in altındaydı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *