ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Tansiyonumuz çok ama çook yüksek”

“Tansiyonumuz çok ama çook yüksek”
YAYINLAMA: 22 Ekim 2020 / 18.50
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2020 / 18.50

Türkiye'de 11 milyon hipertansiyon hastası olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alper Serçelik, Hiper tansiyonun en çok öldüren ve en çok sakat bırakan en önemli hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekti. Serçelik, dünyada erkeklerin yüzde 42, kadınlann yüzde 58'inin ölümünde hiper tansiyonun büyük rol oynadığını, her 100 kişiden 25'inin hiper tansiyon hastası olduğuna dikkat çekti.

“Hiper tansiyon” konulu konferansta konuşan Serçelik, "Hiper tansiyon, kan basıncının 140/90 mm Hg'nin üzerinde olduğu durumlardır. 18 Yaşın üzerindeki insanların yüzde 24 ünde hiper tansiyon vardır. Görülme sıklığı 18 yaştan itibaren yaşla birlikte artış gösterir. Örneğin, 65- 74. yaş gurubundakilerin yüzde 53'ünde hiper tansiyon var. Ancak hiper tansiyon yaşlanmanın normal bir sonucu değildir. Genç yaşlarda erkeklerde hastalık daha sık görülür. Kadınlarda ise 60'tan sonra erkeğe göre hastalık daha çok görülür. Toplumda çok sık görülmesi ve ölümle sonuçlanan önemli rahatsızlıklara sebep olması nedeniyle en önemli sağlık sorunlarından biridir. Tedavi edilmeyen hiper tansiyon hastalarının yüzde 50’si kalp hastalıklarından, yüzde 33’ü beyin hasarına bağlı felçlerden, yüzde 10-15'i de böbrek hastalıklarından yaşamına yitiriyor" dedi.

Hastaların tansiyon ölçümünü ev koşulla-nnda yapabileceğini hatırlatan Serçelik, ölçüm öncesi dikkat etmesi gereken konulara dikkat çekerken, "Ölçüm öncesi 30 dakika boyunca sigara içmemiş ve kafein almamış olması lazım ve en az 5 dakika dinlenmeli. Tansiyon oturur pozisyonda ölçülmeli. Kolu sıkan kıyafetler olmamalı ve konuşmamalı. Önkol çukuru kalp seviyesinde tutulmalı. İki dakika arayla iki ölçüm yapılıp ortalaması alınmalı. Bazı hastalar benim tansiyonum her ölçümde farklı çıkıyor diye tedirgin olur. Hiçbir insanda tansiyon ölçümleri aynı çizgide olmaz. Her hareket ölçümleri etkiler. Televizyon seyrederken bile tansiyon yükselir. Yemekten sonra tansiyon ölçümü yapılmasıyanlıştır. Ölçümün en sağlıklı zamanı sabah uyanıklığında tansiyonun en düşük olduğu saatlerdir. İnsan çalıştıkça tansiyon yükselir. Bu bakımda sabah ve akşam iki ölçüm yapılmalıdır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *