ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Taliban'dan yönerge: Kadın oyuncu olmasın

Taliban'dan yönerge: Kadın oyuncu olmasın
YAYINLAMA: 22 Kasım 2021 / 19.58
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2021 / 19.58
Taliban yetkilileri, Afganistan televizyon ağlarına kadın oyuncuların yer aldığı pembe diziler veya dramalar yayınlamamaları yönünde çağrıda bulunan bir dizi "dini yönerge" yayınladı.

Bir Taliban bakanlığı, TV ağlarından aşırı muhafazakar grubun ahlaka aykırı bulduğu programların yayınlanmasını durdurmasını istedi. Direktiflerin zorunlu olmadığını, daha ziyade "dini bir kılavuz" olduğunu söylediler.

Taliban 2001'in düşüşünden bu yana kadın haklarında kaydedilen ilerlemelerin çoğu büyük ölçüde kaybedildi.

Pazan günkü yönergede Taliban yetkilileri, Afganistan televizyon ağlarına kadın oyuncuların yer aldığı pembe diziler veya dramalar yayınlamamaları yönünde çağrıda bulundu.

Yönerge, Erdemin Teşviki ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı'ndan geldi ve ülkenin medya ağlarına bu türde verilen ilk yönerge oldu.

Bakanlık, İslami veya Afgan değerlerine aykırı filmlerin veya şovların yasaklanması gerektiğini söyledi.

"Kural değil kılavuz"

Yönergede ayrıca televizyonda görünen kadın gazetecilerin başörtüsü takmaları gerektiği de belirtiliyor.

Bakanlık sözcüsü Hakif Mohajir haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Bunlar kural değil, dini bir kılavuzdur" şeklinde konuştu.

Başka bir Taliban sözcüsü İspanyol haber ajansı EFE'ye yönergelerin zorunlu olmadığını, daha ziyade aktarımlar sırasında akılda tutulması gereken öneriler olduğunu doğruladı.

Afganistan'da uzun yıllar İslamcı propaganda yayınlayan Şeriat'ın Sesi radyo kanalıydı.

Oun takip eden yirmi yıllık göreceli basın özgürlüğü sırasında, televizyonda şarkı söyleme yarışmaları, Türkiye ve Hindistan'dan ithal pembe diziler de dahil olmak üzere diziler yayınlayan birkaç yerel TV ağı kuruldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *