ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Taksitlendirme tamam ödeme inşallaha kaldı

Taksitlendirme tamam ödeme inşallaha kaldı
YAYINLAMA: 12 Ocak 2022 / 14.04
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2022 / 14.04
İlk taksitte 6.8 trilyon toplandı.

Vergi Barışı Kanunu nedeniyle 81 mükelleften 88 trilyon civarında alacak taksitle nde bilirken, ilk taksitte ödenen miktar 6.8 trilyon civarında kaldı. Bu arada Gaziantep’te kayıtlı 156 bin 465 Motorlu Taşıt bulunduğu ve bunlardan talep edilen ek verginin ilk taksitinin mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerektiği hatırlatıldı.

Beklenen para toplanamıyor

Defterdar İsmail Çelik, vergi barışı kanunundan faydalanmak isteyen 80.000 civarında mükellefin başvurduğunu belirterek, 88 trilyon vergi alacağı taksite bağladıklarını, ilk taksit yapılan ödemenin 6 trilyon 889 milyar lira civarında olduğu belirtildi.

İsteyen tümünü birden ödeyebiliyor

Çelik, yapılan ödeme miktarı az, söz konusu kanuna göre taksitlendirme yapanlar isterse iki-üç taksite birden veya tümünü son taksitle gecikmesini vermek kaydıyla ödeyebiliyor. Böyle olduğunda kanundan faydalanmak hakkı olmuyor. Önceki gün taksitlendirmelerde böyle değildi. O zaman ilk taksit Ödenmediğine mükellef bu hakkını yitiriyordu. Vergi barışı kanunu öyle değil. Taksit miktarları için cüzi miktarda gecikme zammı uygulanıyor. Bu gece isteyen her taksit, isteyen gecikmeli olarak ödemeyi yapabiliyor şeklinde konuştu.

Talep edilen ek vergi

miktarı asıl vergi kadar

Ek verginin ilk taksitini mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksitinin ise Ekim sonuna kadar mutlaka ödenmesi gerektiğini Çevik, “Talep edilen ek vergi asıl verdiği kadar ve bir defaya mahsus talep ediliyor. Bunun gecikme zammı yüzde yedidir. Kanunun yayımı tarihinde üzerinde motorlu taşıt kaydı bulunup adına taşıt vergisi tahakkuk edilenler bu vergiye tabiidir” dedi.

“Yani 11 Nisan 2003 tarihine kadar ilgili sicillerde kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtlardan dolayı motorlu taşıt mükellefi olanlar ilk motorlu taşıt mükellefidir. Mükellef kayıtlı olduğu vergi dairesine veya motorlu taşıt vergisi tahsiline yetkili banka şubelerine ödeme yapabilir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *