ANASAYFA arrow right Güncel

Tahin ve susam dolara endeksli, şeker fiyatlarını söylemeye gerek yok

Tahin ve susam dolara endeksli, şeker fiyatlarını söylemeye gerek yok
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2022 / 21.12
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2022 / 21.12
Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, helva sektörünün bir çöküş içerisinde ve kentimizde helva yapan usta sayısının 5 olduğunu vurguladı. “Kış ayının olmazsa olmazı helva artık fabrikasyona döndü, lakin helva kültünü yeniden kentimize kazandıracağız” dedi.

Başkan Özlü, Gaziantep’in kendine özgü helva markalarının bulunduğunun altını çizdi. “Şehrimizde ülke içerisinde gönderilen helvalarda mevcut, fakat ürünlerin yüzde 80’i fabrikasyon. Sektör kendini geliştirmek için çalışmalar yapıyor. Helva yapımının ana maddesi şeker ve tahin. Tahin ve susam dolara endeksli, şeker fiyatlarını ise söylemeye gerek yok” dedi. 
Esnaf başına en az 200 bin lira kredi verilmesini talep ediyoruz 
Oda olarak esnafa şeker desteğini sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Başkan Özlü, “Piyasada 1050 liraya satılan 50 kilogram şekeri, yaptığımız görüşmeler sonucunda esnafımıza 757 liradan satışı yapılacak. Sektörün canlanması için bu tür desteklerimizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca dükkân kiraları, sigorta primleri yükseldi. Sigorta primleri konusunda ülkenin bel kemiği olan küçük esnafa destek olunmasını isteriz. Bu desteğin yanı sıra esnaf başına uzun vadeli faizsiz can suyu olacak en az 200 bin lira kredi verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuşma yaptı.  
Kentimizde günlük 20 ton dondurma işleniyor 
Dondurma satışlarına değinen Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, dondurma satışlarının iyi ancak kazançların düşük olduğunu sözlerine ekledi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Geçmiş dönemlerde yaz sezonunda kazandığımız para kış ayında bizi idare ederdi, ama şimdi bu kazançlar kalmadı, gelir gideri zor karşılar hale geldi. Çalışmadığımız gün aç kaldık diyebiliriz. Kentimizde günlük 20 ton dondurma işleniyor. Türkiye’de en ucuz dondurmayı Gaziantep satıyor.”

Helva kültünü yeniden kentimize kazandıracağız 
Yeni neslin helva ve tahin kültürünü yeterince bilmediğini kaydeden Özlü, “Helva artık yenilen bir ürün olmaktan çıktı. Oda olarak helvanın tanıtılması ve sektörünün yeniden canlanması için elimizden gelen tüm gayret ve çabayı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Geçmiş yıllarda el emeği göz nuru ile yapıla helvalar artık fabrikasyona döndü. El ile yapılan ürünlerde doğal ürünler yapılırken, fabrikada yapılan ürünlerde ise çok fazla koruyucu madde kullanılıyor. O yüzden eski lezzet yok. Hatta tatları, kokuları ve lezzetleri bile çok farklı” ifadelerini kullandı. Ali Göksular 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *