ANASAYFA arrow right Güncel

Tadını unuttuk, artık adını da unuturuz

Tadını unuttuk, artık adını da unuturuz
YAYINLAMA: 20 Mart 2023 / 21.31
GÜNCELLEME: 20 Mart 2023 / 21.31
Küçükbaş hayvanın canlı kilogramın fiyatının 90 liraya yükselmesi et fiyatlarının da artmasına neden oldu. Son iki ay içerisinde et fiyatlarına yüzde 80 ile 100 arasında zam geldi

Türkiye’de hayvancılık yapan üreticilerin sektörden tek tek çıkmasıyla birlikte hayvan sayılarında yaşanan düşük et fiyatlarının artmasına neden oldu. Kırmızı et fiyatlarının yeniden yükselmesi kasapları ve vatandaşı düşündürmeye başladı. Kasaplar düşük olan satışların daha da düşmesinden vatandaş ise et alamamaktan şikayetçi. Zaten zor şartlar altında gram ile evine et alan vatandaş, artık onu da alamayacak.

Gram ile evine et alan vatandaş, artık onu da alamayacak

Yıllardan beri kasaplık yapan Mehmet Özsürmeli, et fiyatlarının günlük arttığının altını çizdi. “Artık fiyatları takip edemiyoruz” serzenişinde bulundu. “170-180 lira olan kıymanın kilogram fiyatı 250-280 lira, kuşbaşının kilogramı 220 liradan 330-350 lira arasında değişiyor. Kemikli pirzolanın kilogram fiyatı ise 300 lirayı bulur. Şu anki duruma bakacak olursa et fiyatlarında ki yükseliş devam edecek” dedi. 

Bazen müşteriye vermeye utanıyoruz

Sürmeli, fiyatların artmasıyla satışların daha da düştüğünün altını çizerken, “Fiyatı soran vatandaş büyük şok yaşıyor. Geçen hafta kilogramını 180 liraya sattığımız eti bu hafta 280 liraya satmak zorunda kaldık. Geçmiş dönemlerde gram ile et alanlar şimdi 20 veya 50 liralık alıyor. Bazen müşteriye vermeye utanıyoruz. Tüm yetki devletin elinde. Ya devlet besicilere destek verecek ya da kendisi besleyip et satacak. Et fiyatları günlük değişiyor. Bugün kebapçıya verdiğimiz fiyatı iki gün sonra veremiyor. Çünkü fiyat değişmiş oluyor. Aşırı bir anormallik var” tespitinde bulundu.

Et fiyatlarındaki yükseliş sürecek

En ucuz etin kilogram fiyatının 250 TL olduğunu açıklayan Özsürmeli, “Besicilerin azalmasıyla koyun sayısında düşüş yaşanmasıyla birlikte denetimlerin yapılmaması sonucunda fiyatlarda bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Besicilere destek verilmesini ve fiyat denetimleri yapılmasını istiyoruz. Yani aşırı yükselmelerin neden olduğunun denetlenmesi gerekiyor. Maliyet göz önünde bulundurularak fiyatların dengelenmesi lazım. Yoksa et fiyatlarında ki yükseliş sürecek” ifadelerini kullandı.

Artık evimize ve yemeklerimize et girmesi hayal oldu

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “Son zamanlarda et fiyatlarına gelen zam karşısında büyük bir şok yaşadığımızı ifade etmek gerekiyor. Çünkü geçen aylarda 180 liraya aldığımız eti şimdi 280 liraya alıyoruz. Ne oldu da bir veya iki ay içerisinde yüzde 100 bir artış yaşandı. Geçmiş dönemlerde kilo ile et alırken, daha sonra gram ile almaya başladık, bundan sonra 50 liralık alacağız gibi duruyor. Artık evimize ve yemeklerimiz et girmesi hayal oldu. Bu gidişle sadece vitrinden bakacağız gibi duruyor. Tadını unuttuk, artık adını da unuturuz” açıklamasında bulundu. Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *