ANASAYFA arrow right Sağlık

T hücresi aşısı, ilaç, solunabilen aşı

T hücresi aşısı, ilaç, solunabilen aşı
YAYINLAMA: 17 Kasım 2021 / 19.52
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2021 / 19.52
Bilim insanları, Covid-19 ile daha etkili mücadele için yeni yöntemler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Yeni denemeler arasında ilacın yanı sıra T hücresi aşısı ve solunabilir aşı da var.

Yeni tip koronavirüs Covid-19 için tüm dünyaya kış ve varyantlar sebebiyle yeni önlemler alınırken mevcut aşıların koruma süresinin beklendiği gibi uzun süreli olmaması yeni yöntemler için çabaları artırıyor.

Bazı araştırmalarda mRNA aşısı Pfizer-BioNTech'in ölümcül hastalık riskini uzun süreli azalttığı ancak virüse karşı tam korumasının yaklaşık iki-üç ay olduğu tahmin edilmişti.

Uzmanlar buna karşılık hastalığı hafif atlatmada bu aşıların mutlaka yaptırılması gerektiğini son dönemde özellikle gebeler için vurguluyor.

Bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntemler ise şöyle:

Solunabilir Covid-19 aşısı

Çin tarafından üretilen dünyanın ilk solunabilir Covid-19 aşısı bir fuarda tanıtıldı.

Aşı bir tür serum etkisi yapan bir soluma aygıtı aracılığıyla uygulanıyor

Haikou şehrindeki sağlık fuarında tanıtılan aşının Faz 2 klinik denemeleri de tamamlanmış durumda.

Aşının eylül 2020'de başlayan klinik araştırma süreci Çin'in askeri bilimler akademisi bünyesindeki askeri tıp enstitüsü ve Wuhan Üniversitesi hastanesinden araştırmacılar tarafından ortaklaşa yürütüldü.

Solunum yollu aşıların eğitimli personele ihtiyaç duymadan tek kullanımlık cihazlarla uygulanabilmesi ise enjekte edilen aşılara göre avantaj imkanı doğurabilir.

Çin'in Sinopharm ve Sinovac şirketleri tarafından geliştirilen ve Dünya Sağlık Örgütü'nden acil kullanım onayı alan iki aşısı daha bulunuyor.

T hücresi aşısı geliştiriliyor

İngiltere'de Emergex firması, Covid-19'a karşı 'ikinci nesil' aşı üretmek için denemelere başlayacağını açıkladı.

Firmanın yeni tür aşı denemesi, mevcut Covid aşılarının aksine antikor üretimine değil, 'T hücresi' adı verilen bağışıklık hücrelerine dayalı olacak. Deri yoluyla yapılması planlanan bu aşının mevcut aşılardan daha uzun süreli bağışıklık sağlayabileceği belirtiliyor.

Ancak uzmanlar, bu tür bir aşının tek başına değil mevcut aşılarla birlikte kullanılınca daha etkili olabileceğini belirtiyor.

Mevcut Covid aşıları, korona virüsüne yapışan ve hücreleri enfekte etmesini durduran antikorlar üretiyor.

Dolaşım sistemi yoluyla vücudu gezen ve antikorların devreye girmesini gerektirecek bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol eden T hücreleriyse, enfekte olan hücreleri tespit edip yok ediyor; böylece virüsün vücutta çoğalmasını engelliyor.

Pfizer'dan FDA'ya ilaç başvurusu

Pfizer Salı günü yaptığı açıklamada ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) Covid-19 ilacı Paxlovid'in acil durumda kullanım onayı için başvurusunu tamamladığını bildirdi. Şirket ilacın klinik deneylerinin verilerini de kurumla paylaştı.

Şirket başvurusunu FDA'e ülkede kış mevsimi gelirken ve aşılamanın yetersiz kaldığı eyaletlerde vaka sayısı artarken yaptı.İlaç onaylanırsa gelecek haftalardan itibaren Covid-19 hastalarında kullanılmaya başlanabilecek.

Pfizer'in ilacı Covid-19 yüzünden hastaneye yatma ve ölüm oranını önemli ölçüde azaltan çok az sayıdaki ilaçtan biri olacak.

FDA tarafından onay verilirse ilacın kullanımı, pandeminin kontrol altına alınması, hastaların evlerinde kendilerini tedavi edebilmesi ve hayatın normale dönülmesi için atılan önemli bir adım olacak.

Pfizer'in CEO'su Albert Bourla ''Bu potansiyel tedaviyi hastalara ulaştırmak için mümkün olan en hızlı şekilde çalışıyoruz, FDA ile başvurumuzu değerlendirmesinin ardından işbirliği yapmak için sabırsızlanıyoruz'' dedi.

Washington Post gazetesi ABD yönetiminin bu hafta içinde Pfizer'in deneysel tedavisinden 10 milyon kür satın almayı planladığını yazdı

FDA'nın Covid-19 için onayladığı tüm tedaviler hastane veya klinikte enjeksiyon yoluyla alınıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *