ANASAYFA arrow right Yaşam

Süt ve peynirdeki kriz büyük oranda çözüldü

Süt ve peynirdeki kriz büyük oranda çözüldü
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2021 / 18.30
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2021 / 18.37
“Baharla birlikte, süt üretimi artıp, talep azalınca süt üreticinin elinde kaldı”

Süt ve peynirdeki krizin büyük oranda çözüldüğünü söyleyen Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Özellikle sıkıntılı olan, ürününü değerlendiremeyenler bizlere ulaşıyor. Araç ile alınacak yerlerde ki sütleri kendimiz alırken, alamadığımız yerlerdekilerini ise üretici kendisi getirebilir. Şu anda iki soğuk hava depomuz mevcut ve yaklaşık 150 tona kadar peynir muhafaza edilebilir” şeklinde konuştu.

Baharın gelmesiyle süt üretiminin arttığını ancak talebin azaldığını anlatan Türkman, “Üretimin artması ve talebin azalmasıyla süt fazlalığı ortaya çıktı. Şu anda keçi sütünden Antep peyniri yapmanın tam sezonu. Dolayısıyla üretici, günlük 5 ile 10 ton arasındaki Antep peynirinin yanı sıra sütlerini kale altındaki esnafa götürüyordu. Ancak tam kapanma döneminde peynirlerini götürdüğü esnafın birçoğu kapalı ya da açanlar ise eskisi gibi satış yapamıyor. O nedenle peynir üreticinin elinde kalmaya başladı, peynir taze olduğundan birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor” tespitini yaptı.

Vatandaşın, 17 günlük süreçte sütlerinin değerlendirilmesi için talepte bulunduklarını vurgulayan Türkman, “Biz de sıkıntıyı çözmek için durumu Gaziantep Valisi Davut Gül’e aktardık. İsteyen üreticilerimiz peynirlerini birliğimizin süt işleme tesisine getirinde ücretsiz olarak salamura yapıp soğuk hava deposunda muhafaza ediyor ve koyun ve keçi sütlerini değerinde alıyoruz, süt işleme tesisinde değerlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bize ulaşan üyelerimizin sorunlarını çözmek için koşturuyoruz

Başkan Türkman, gelen sütleri değerlendirdiklerini kaydederken, “Ürünlerimizin bir kısmı İstanbul’a gidiyor, satış noktalarımızın yanı sıra bağlantı kurduğumuz marketler var, fakat daha farklı bağlantılar da oluşturmaya çalışıyoruz. 403 köyde 6 bin üyemiz bulunuyor. Bize ulaşan üyelerimizin sorunlarını çözmek için koşturuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Üretim olmazsa hepimiz kaybederiz

Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 4,5 lira üzerinden süt alımı yapıyoruz. Bu fiyat yüksek değil, değerinde alıyoruz. Vatandaş yemin kilosunu 3 liraya alırken, sütü de 2,5 liraya satarsa üretici o zaman zarar edecek. Üretici bir litre süt sattığında 1,5 kilogram yem alabilmesi lazım. Biz de bunu hesaplayarak, sütü bu fiyata yükselttik. Türkiye’de de keçi sütünü en yüksek fiyatlardan alan kurumlardan biriyiz. Amacımız üreticinin sorununu çözmek. Çünkü üretim olmazsa hepimiz kaybederiz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *