ANASAYFA arrow right Ekonomi

Süt fiyatları artmazsa üretici kalmayacak

Süt fiyatları artmazsa üretici kalmayacak
YAYINLAMA: 20 Ağustos 2020 / 21.33
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2020 / 21.46
Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, dövizdeki artış nedeniyle ithal gelen yem ve yem katkı maddelerinde çok ciddi fiyat artışları yaşandığına dikkat çekti.

“Şu anda süt üreticisi çok ciddi anlamda zarar ediyor. Eğer süt fiyatlarında bir artış yapılmazsa yakın gelecekte sütle ilgili çok ciddi sorunlar yaşayacağız. Üretilen sütün fiyatı maliyeti kurtarmıyor. Süt fiyatları hızlı bir şekilde toparlanmazsa süt üreticisi kalmayacak” dedi.

Döviz, hammadde girdi fiyatlarını artırdı

Pandemi sürecinde Veteriner Hekimlerin yoğun bir şekilde hizmet vermeye devam ettiğini anlatan Özdede, “Gerekli tedbirleri alarak sahada hayvan sağlığı ve halk sağlığının korunması için vatandaşa hizmet veriyoruz. Pandemiden dolayı Kurban Bayramı’nda vakıf ve derneklere yoğun bir bağış oldu. Kötü sayılmayacak bir kurban dönemi gerçekleştirdik. Fakat daha sonra kesim fiyatlarındaki düşüş ve döviz kurlarındaki artış ile birlikte ithal gelen yem ve yem katkı maddelerinde çok ciddi fiyat artışları oldu” diye açıklamada bulundu.

Üretici kazanmıyor aradaki sanayici kazanıyor

Sütün üreticiden 2 lira 30 kuruştan alındığını kaydeden Başkan Özdede, “Bu fiyat üretim maliyetlerinin çok altında kalıyor. Bu da süt üreticisi ve hayvan sayısının azalmasına neden oluyor. Bu gidişle yakın gelecekte sütle ilgili sıkıntı yaşayacağız. Süt üreticilerin talepleri süt fiyatının 3 liranın üzerine çıkmasıdır. Toptan süt fiyatının 3 liranın üzerine çıkması şart. Marketlerden sütü çok daha pahalıya alıyoruz ama üretici kazanmıyor, aradaki sanayici kazanıyor. Sanayicinin değil, üreticinin kazanması gerekir ki üretim devam edebilsin” ifadelerini kullandı.

Başkan Özdede, et fiyatlarının da düştüğünü vurgularken, “Kesim fiyatları 34-35 liraya düştü. Şu anda 1 kg etin maliyeti 37 liranın üzerinde. Kesim fiyatları da hızlı bir şekilde toparlanmazsa et üretimi yapan besiciler de sıkıntıya düşecek. İthalat yaparak değil, üreticinin maliyetini düşürerek veya bunların üretimine desteklerde bulunarak çözüm bulmak gerekiyor. Kesinlikle ithalat yoluna gitmeden çözüm bulunması gerekiyor yoksa hepsini kaybedeceğiz” uyarısı yaptı.

Gazlı içeceğin fiyatı sütten pahalı

“Devlet buzağı üretimi, süt üretimi gibi birçok konuda destek veriyor, ama bu destekler amacına doğru bir şekilde ulaşmıyor” diyen Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, konuşmasına şöyle devam etti: “Verilen destekler şuan satış fiyatlarının altında kalıyor. Üretici desteklere rağmen kazanamıyor ve ürünün temel noktadaki fiyatının düzenlenmesi gerekiyor. Gazlı içeceğin veya suyun fiyatı sütten pahalı. En sağlıklı ürün süt, ama en ucuz olan da süt. Buna hızlı bir şekilde müdahale edilip fiyatların toparlanması gerekiyor. Süt üreticisi çok zor durumda. Süt üreticilerinin zor durumda olması Veteriner Hekimlere de yansıyor. Çünkü para kazanmayan bir üretici hayvanı tedavi ettirmek istemiyor. Bu da meslektaşlarımızı zor duruma düşürüyor.”

Yerli üreticinin desteklenmesi gerekiyor

Sanayicinin son satış fiyatına müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden Özdede, “Vatandaş markete gittiğinde sütün litresini 5-6 liradan alıyor. Ama çiftlikten soğutulmuş sütün litresi 2 lira 30 kuruşa satılıyor. Aradaki fark kimlere, nereye gidiyor? Bunlara müdahale edilip makasların daraltılması gerekiyor. Üreticinin kazanması gerekiyor ki devamlılığı olsun. Üç gün sonra üretici bulamadığınızda neyi üretip satacaksınız? Süt tozu zaten ithal ediliyor, sütü de mi ithal edeceğiz? Süt tozu ithalinin kesinlikle bırakılması lazım. Tamamen yerli ürüne yönelinmeli ve yerli üreticinin desteklenmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *