ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye'ye geçişler sınırlandırıldı

Suriye'ye geçişler sınırlandırıldı
YAYINLAMA: 21 Kasım 2021 / 17.00
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2021 / 17.00
Halk uygulamaya karşı ayaklandı.

Karkamış gümrük kapısında Suriye'ye geçişlere sınırlama getirildi. Günlük izin verilen araç sayısı 35'ten 10’a, insan sayısı ise 200’den 60’a çekildi. Bu sayı dışında geçişlere izin verilmemesi ilçe halkının tepkilerine yol açtı.

Vatandaşlar, Karkamış gümrük kapısından geçişlere sınırlama getirmesine tepki göstererek, Dün toplu halde AK Parti il başkanlığına geldi. Burada il ve ilçe başkanlarından uygulamadan vazgeçilmesi için yardım istediler.

Geçimlerini sınır ticareti ile sağlayan Karkamış sakinlerinden 50 kişilik grup, AK parti il başkanlığına gelerek sorunlarına çözüm getirilmesini istedi.

Karkamışlılar tepkili

Karkamış Kaymakamı Hasan Karataş ve emniyet müdürü Ali Taslak ve gümrük müdürü ile görüşerek uygulamaya son verilmesini isteyen ilçe halkı, yetkililerden olumsuz yanıt alınca, dün toplu halde Gaziantep'e gelerek AK partililer ile görüştü.

AK Parti Karkamış İlçe Başkanı Bekir Aksoy ve Belediye Başkanı Osman Bozkurt'u da yanına alarak AK parti il başkanlığına gelen yaklaşık 50 Karkamışlı, iki günden beri gümrük kapısında yeni bir uygulamaya geçirdiğini, ancak neden böyle bir şeye gerek duyulduğunun kendilerine açıklanmadığını belirtiler.

Hırsız muamelesi yapılıyor

İlçedeki yetkililerin soruna ilgisiz kaldığını ileri süren Karkamışlar, uygulamanın kendilerini açlığa sürüklemekten başka bir anlam taşımadığını ifade etti. Piyasada rahatça satılan kaçak çaydan Suriye'de hiç kimsenin evinde veya işyerlerinde bulunmadığını, olası bir aramada hemen işlem yapıldığını vurgulayan ilçe halkı, “Suriye'ye giden bir vatandaş yanında 2 kilo çay getirse yakalandığında fazladan getirdiği bir kilo çay için 70 milyon lira ceza ödemek zorunda kalıyor. Getirdiği çayın fiyatının 78 katı ceza ödüyor. Bize hırsız muamelesi yapıyorlar. Piyasada rahatça satılan çayı b iz getiremiyoruz. Madem yasaksa Irak ve diğer kapılardan giren çaylara niçin engel olunmuyor” dedi. İlçeye giriş çıkışlarda 4 ayrı noktada arama olduğunu söyleyen vatandaşlar, kendilerine adeta terörist muamelesi yapıldığını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

İlçe sakinleri tepkisinde haklı

AK Parti Karkamış İlçe Başkanı Bekir Aksoy, Karkamış gümrük kapısında iki günden bu yana yeni bir uygulamaya geçildiğini belirterek, “Daha önce buradan günde 35 araca Suriye'ye geçiş izni veriliyordu. 200 civarında insan geçiyordu. Ama şimdi ne olduğunu biz de anlamadık, birden bu sayılar aşağıya çekildi. Günde 10 aracın geçişine izin verilirken 60 kişiden fazlasına da geçiş izni verilmiyor. Bu durum elbette geçiminin büyük bir kısmını sınır ticaretinden sağlayan ilçe halkının haklı olarak tepkisine yol açıyor. Bu kapıdan günübirlik gidip gelenler var. Konuyu Milletvekili Mehmet Sarı’ya ilettik ve eski sisteme dönülmesini istedik. İlçe halkı tepkisinde haklı. Sorunun çözümü için uğraşıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *