ANASAYFA arrow right Dünya

Suriye’nin kuzeyinde “uçuşa yasak bölge” ilan edilsin

Suriye’nin kuzeyinde “uçuşa yasak bölge” ilan edilsin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
TSK, Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nı sürdürürken Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande’nın "Kürtleri destek amacıyla" Suriye’nin kuzeyinde “uçuşa yasak bölgenin ilan edilmesini için çağrıda bulunmaya hazırlandığı öne s
TSK, Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nı sürdürürken Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande’nın "Kürtleri destek amacıyla" Suriye’nin kuzeyinde “uçuşa yasak bölgenin ilan edilmesi için çağrıda bulunmaya hazırlandığı öne sürülüyor.
Le Parisien gazetesi, François Hollande’nin "Kürtlere destek" için harekete geçtiğini duyurduğunu haberinde, Hollande'nın Suriye’nin kuzeyinde "uçuşa yasak "bölgenin ilan edilmesi için çağrıda bulunmaya hazırlanıdığını yazıyor. Gazete, Hollande’nın söz konusu yasağın getirilmesini istediği bölgede halen Afrin harekatının gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor.
“Amaç, Türk ordusunun yürüttüğü taarruza ara verilmesini sağlamak” savını dile getiren gazete, “Ancak Hollande neden bu işe karışıyor?” sorusuna yanıt ararken hafta sonunda Hollande ile görüştüğü belirtilen, “Rojava’nın Fransa temsilcisi”ne atfen “Çünkü Hollande, Kasım 2014’den askeri ve diplomatik olarak Kürtlere yardım eden ilk yabancı lider olmuştu” diyor.
Haberde, “O dönemde sosyalist cumhurbaşkanı, Kobani’yi DAEŞ’ten kurtarmak için savaşan Kürt milislerine silah sağladı ve askeri danışmaları gönderdi” bilgilerine de yer veriliyor.
Bu arada, Hollande’nın “çevresi”ne dayanılarak de “François Hollande’nın DAEŞ sorunun çözülmesinden sonra Kürtleri biraz yüzüstü bırakan Fransa ve ABD’li müttefiklerinin yeniden angaje olmaları için bir sinyal vermek istediğini”yazıyor.
Le Parisien'e göre, çağrı ile “başkentleri Ankara’ya sesleri yükseltmeye ve baskı yapmayı ikna etmek istendiği” de öne sürülüyor. ANKA
Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Sözcüsü Safin Dizayi, Erbil’in Türkiye ile temasların eskisi gibi olmazsa da devam ettiğini belirtti.
Erbil’de açılan EXPO Erbil Uluslararası Gıda, Ambalaj ve Tarım Fuarı’na katılan Safin Dizayi, burada Rûdaw’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken Irak Kürt Bölgesi’nde geçen Eylül ayında düzenlenen bağımsızlık referendamu sonrası gerginleşen Ankara ile Erbil arasındaki ilişkileri de değerlendirdi.
Dizayi “Türkiye ile hiçbir zaman temasımız kesilmedi. Temas seviyesi eskisi gibi değil ancak devam ediyor. Türkiye birkaç ay önce Erbil’e yeni bir başkonsolos atadı. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Sayın Hakan Karaçay da bizimle beraber fuarın açılını yaptı. Bu güzel bir jesttir. Umarım yakın zamanda bu temaslar üst düzeye taşınır” dedi.
Bu arada, “Erbil’den Ankara’ya yakın zamanda bir ziyaret var mı?” sorusuna Dizayi, “Şu an gündemde öyle bir şey yok ama olabilir” yanıtını verdi.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *