ANASAYFA arrow right Yaşam

Suriyeliler'in gelmesiyle çocuk işçi sayısı arttı

Suriyeliler'in gelmesiyle çocuk işçi sayısı arttı
YAYINLAMA: 31 Mart 2021 / 21.16
GÜNCELLEME: 31 Mart 2021 / 21.30
Gaziantep İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası İl Başkanı İbrahim Karatok, çocukların erken yaşta çalışma yaşamında yer almalarının birçok riski de beraberinde getirdiğini vurguladı

Çocuk işçiliğinin temel nedenlerinin; yoksulluk, göç, geleneksel aile yaşamı, eğitim olanaklarının yetersizliği, işsizlik, işverenlerin çocuk işgücüne talebi, mevzuatın yetersizliği ve etkin bir şekilde uygulanmaması olduğunu anlatan Karatok, “Türkiye’de okul çağındaki çocukların yarıdan fazlası işgücü piyasasına dâhil olmaya devam ediyor. 2011 yılından itibaren Suriyeliler’in  gelmesiyle hem çocuk işçilerin sayısında artış oldu hem çalışma koşulları her açıdan daha da kötüleşti” dedi.

Çocuk nüfusun yüzde 55’i çalışıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait Çocuk İşgücü Anketin sonuçlarına göre Türkiye genelinde 6-17 yaş grubundaki 15 milyon 247 bin çocuğun 893 bininin tarım, sanayi ve hizmet, 7 milyon 503 bininin ev işlerinde olmak üzere toplam yüzde 55’inin çalıştığını ifade eden Karatok, “Türkiye’deki çocuk işçiliği üzerine yayımlanan raporda SGK verilerine göre 2016 yılında 1 milyon 170 bin çocuk ‘Çırak’ olarak çalışıyor. Çıraklık, ‘Bir mesleği öğrenmek ve devamında bu meslekte uzmanlaşmayı ifade eden bir çalışma biçimi iken, günümüzde emek yoğun üretimin yerini teknoloji yoğun çalışma sisteminin alması ile birlikte çıraklar basit teknolojik aletleri kullanan ‘vasıfsız ve ucuz işgücüne’ dönüştü” şeklinde konuştu. 

Çocuk işçiliğinde en önemli sorun sosyal güvencesiz çalışma

Karatok, “Bu risklerin başında, etkileri ilerideki yaşlarda da hissedilecek olan iş kazaları gelmektedir. Bunun yanında çocuk işçiliğinde en önemli sorun sosyal güvencesiz ve uygun olmayan çalışma koşullarından ve değişik farklı sebeplerden dolayı iş kazları yaşanmaktadır. Yaşanan iş kazları toplumun ve ailenin dokusuna zarar vermektedir. Çocuk işçiliği konusunda ulusal ve uluslararası sözleşme ve kanunların uygulanması hassas şekilde takip edilmelidir. Çocuk işçilere iş kazalarından korunma konusunda daha fazla eğitim alma olanağı sağlanmalıdır. Çocuk işçilere maruz kalabileceği kazalar konusunda işverenler daha bilinçli ve hassas davranmalıdır. Çalışma alanları için devletin daha sık denetim yapması sağlanmalı” açıklamasını yaptı.

Uzun vadede çocuk işçiliğini önlemek önemli

Gaziantep İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası İl Başkanı İbrahim Karatok, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çocukluk döneminde fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişim tamamlanmadığından, özellikle çalışma hayatındaki çeşitli faktörler, çocuk üzerinde olumsuz ve geri döndürülemez etkiler bırakabilmektedir. İş kazalarının nedenleri ve sonuçları incelendiğinde, çocuk çalışmasının aslında toplumsal önemli bir maliyeti olduğu görülmektedir. Uzun vadede çocuk işçiliğini önlemek önemlidir, fakat kısa vadede ise çocukları çalışma yaşamında erken yaşlarda güvenli bir ortamda tanışmasını sağlayacak çalışma ortamları oluşturulmalıdır. Çünkü çocuk ne kadar erken yaşta sevdiği işi ile güvenli ortamda çalışması sağlanır ve gereken iş güvenliği eğitimlerini alır ise iş güvenliği açısından iş yerlerinde istenilen sonuçların ulaşılması mümkün olacak.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *