ANASAYFA arrow right Güncel

Suriyeliler’i, işçi ve emekçilere karşı tehdit olarak kullanıyorlar

Suriyeliler’i, işçi ve emekçilere karşı tehdit olarak kullanıyorlar
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2022 / 20.27
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2022 / 20.27
Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı işsizlik oranlarını açıkladı. 15 ve daha yukarı yaştaki kişi-lerde işsiz sayısı 2022 yılı 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 50 bin kişi artarak 3 milyon 845 bin kişi olurken, işsizlik oranı da 0,1 puanlık artış ile yüzde 11,4 seviyesine çıktı.

Türkiye’de işsizlik TÜİK’in açıkladığı rakamdan daha fazla olduğunu söyleyen DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Şehrimizde işsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde. Çünkü birçok yerde Suriyeli çalıştırıyorlar. Bunların emeği sömürülüyor, ucuz iş gücü gözüyle bakıyorlar. Ayrıca Suriyelileri, işçi ve emekçilere karşı tehdit olarak kullanıyorlar. Seni çalıştıracağım paraya 4 Suriyeli çalıştırırım şeklinde ahlaksızca tavır sergiliyorlar” dedi.

Herkeste bir karamsarlık hâkim, bekleyiş içerisindeler

TÜİK araştırmalarının inandırıcı olmadığını kaydeden Güdücü, “Ülkemizde olağanüstü bir işsizliğin olduğu görülüyor. Özellikle şehrimizde birçok işletme ve firma çalışanına izin veriyor ya da işten çıkarıyor. Sadece şehrimizde durum böyle iken neye göre 50 bin kişi arttı deniliyor, irdelemek lazım. İnsanların alım gücü her gün düşüyor. Bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyor, o yüzden herkeste bir karamsarlık hâkim, bekleyiş içerisindeler” açıklamasında bulundu.

4 üniversite mezunundan 3’ü işsiz

Güdücü, “Çevremdeki insanların iş bulduğunu göremiyoruz. Şimdi iş beğenilmiyor diye bir söz ortaya atıyorlar, fakat 25 yıl okumuş ve bir meslek sahibi olmuş bir kişinin kendi mesleği dışında hangi mesleği yapabilir? Bu tür insanlara iş beğenmiyor diyemezsiniz, bu doğru bir yaklaşım değil. Şu anda 4 üniversite mezunundan 3’ü işsiz” ifadelerine yer verdi.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı mart ayında 8 milyon 356 bin kişi olduğunu, Pandemi öncesine göre işsiz sayısının 1 milyon 536 bin arttığını sözlerine ekleyen Güdücü, “İŞKUR verilerine göre Mart 2021 ve Mart 2022 arası bir yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 664 binden 3 milyon 636 bine yükselerek 971 bin kişi yükseldi. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 354 bin azaldı. Böylece kayıtlı ve ankete dayalı işsiz sayılarının değişimi arasında 1 milyon 326 bin kişilik fark ortaya çıktı” diye konuşma yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *