ANASAYFA arrow right Güncel

Suriye’den gelen ve merdiven altı zeytinyağlarına izin verilmemeli

Suriye’den gelen ve merdiven altı zeytinyağlarına izin verilmemeli
YAYINLAMA: 08 Ekim 2020 / 20.19
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2020 / 20.49
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar ve Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt ve Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun katıldı.

Ziraat Odaları, ne olursa olsun çiftçinin üretmesi gerektiğine vurgu yaparken, sahte zeytinyağları konusunda hem vatandaşları hem de yetkilileri uyardılar. Suriye’den gelen ve merdiven altı üretilen zeytinyağlarına müsaade edilmemesini istenirken, “Köylü kılığında sahte zeytinyağı satıyorlar. Eğer denetim yapılırsa bu sorun çözülür. Ziraat Odaları olarak bize ne görev düşüyorsa hazırız” denildi. 

Çiftçilerimiz, maliyet ne olursa olsun üretim yapmalı

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma yiğit, çiftçilere, “Çiftçilerimiz, maliyet ne olursa olsun üretim yapmalı” çağrısında bulunurken, yakında zeytin hasadına başlanacağının altını çizdi. Suriye’den gelen ve merdiven altı zeytinyağına kesinlikle müsaade edilmemesini istiyoruz. Bu hem üreticiye hem tüketiciye zarar veriyor. Geçen sene çiftçi pamuktan zarar etti. Dolayısıyla çiftçi ekmedi pamuk karaborsaya düştü. Çifti ürettiği üründen para kazanmalı ki tekrar üretim yapsın. Çiftçiyi tarlaya küstürmeyelim” ifadelerini kullandı.

Pamuk ekim alanı 30-35 bin dönümden 15 bin dönüme düştü

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, pamuk hasadının başladığını ifade ederken, “Bu sene pamuk rekoltesi iyi ama girdiler çok yüksek. Pamuk’un kilosu 5 lira ancak bu para kurtarmıyor, kilosunun en az 7-8 lira olması gerekiyor ki para kazanalım. Yoksa bu fiyat ile çiftçiler para kazanamıyor. Geçen yıl ilçemizde 30-35 bin dönüm pamuk ekilirken, bu alan bu sene 15 bin dönüme düştü. Çünkü çifti pamuğa küstü. Çiftçinin para kazanması için pamuk fiyatının dolar endeksli gitmesi lazım ve pamuğa verilen desteğin artırılması lazım” dedi.

Çiftçi fıstık, biber, domates ve pamukta ürettiğinin karşılığını alamadı

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçilerimiz canı pahasına da olsa üretime devam etmiştir, fakat fıstık, biber, domates ve pamukta ürettiğinin karşılığını alamadı. Zeytinyağından da zarar edileceğinden korkuyoruz. Gaziantep’te 80 bin ton civarında zeytin ve zeytinyağı üretimi var ama pazar alanı yok. Suriye’nin Afrin bölgesinden gelen zeytinyağının önünün kesilmesi lazım. Gelen zeytinyağları ürettiğimiz zeytinyağlarının kalitesini düşürürken, çiftçilerimizde büyük zarar görüyor” diye konuştu.

Kooperatifleşmediğimiz zaman bu sorunlar devam edecek

Zeytinyağında pazar sıkıntısı yaşandığını tespit eden Başkan Çolak, “Birçok çiftçinin 2 yıl önce üretmiş olduğu zeytinyağı halen bulunuyor. Zeytinin pazar sıkıntısı olduğundan zeytin ağaçlarını sökmeyi düşünen birçok çiftçi var. Çünkü satamıyorlar. Devletin buna bir çözüm bulmalı, birlik ve kooperatiflerin kurulması lazım. Kooperatifleşmediğimiz zaman bu sorunlar devam edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

Çiftçi aracılara ve zenginlere çalışıyor

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, “Merdiven altı üretin zeytinyağlarının satışının önüne geçilmeli ve engellemek için ise gerekli denetimler yapılması gerekiyor. Ayrıca Araban ve Yavuzeli İlçelerinde ciddi oranda silajlık mısır ekildi. Hayvancılık para etmiyor ki mısır para etsin. Mısır eken çiftçiler perişan durumda. Çiftçi aracılara ve zenginlere çalışıyor. Zengin üreticinin elinden tonunu 150-160 liraya aldığı ürünü 350-400 liraya satıyor” ifadelerini kullandı.

Üzüm bağları bitme noktasında

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, “Üzüm bağları bitme noktasında.  Tekel kapanınca üzüm çiftçilerin elinde kaldı ve bağları sökmeye başladı. Üretimde eski günlere dönmek için  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın alım yapması, destek olması veya TEKEL gibi kuruluşları yeniden açması lazım” diye konuşma gerçekleştirdi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *