ANASAYFA arrow right Siyaset

Suriye'de göç, en yüksek seviyede

Suriye'de göç, en yüksek seviyede
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
İdlib'deki gerginlik rakamı artırıyor
İdlib'deki gerginlik rakamı artırıyor

BM'nin yeni açıkladığı verilere göre on yıla yaklaşan Suriye iç savaşında zorunlu göç sayısı en yüksek rakamlara ulaştı. İdlib'deki gerginlik rakamı artırıyor. Erdoğan ise "Rejimi gördüğümüz yerde vururuz" dedi.
Birleşmiş Millletler’in son verilerine göre, on yılını tamamlamak üzere olan Suriye iç savaşı sebebiyle evlerini terk ederek göç etmek zorunda kalan insanların sayısı savaş başladığından beri en yüksek seviyeye ulaştı.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilisi Jens Laerke, Aralık ayından bu yana yaklaşık 700 bin sivilin evini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.
Kaçanların büyük çoğunluğunun Türkiye sınırına doğru ilerlediği de belirtildi.
Acil insani yardım gerekiyor
Almanya Mültecilere Yardım Kuruluşu ise Suriye'de çatışmaların devam ettiği İdlib ve Halep çevresinde insani yardıma olan gereksinimin arttığını duyurdu.
Dün Bonn kentinde kuruluşun yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, İdlib ve çevresinde çatışmaların yeniden alevlenmesi nedeniyle kaçan insanların acilen barınma ihtiyaçları olduğu vurgulandı.
Kuruluşun başındaki Peter Ruhenstroth-Bauer, kaçanlar evlerini acilen terk ettikleri için çoğunun en temel ihtiyaçlarının bile bulunmadığını kaydetti.
Rakamlarla iç savaş
Savaş süresince en az 5.6 milyon Suriyeli mülteci oluştu ve 6 milyon 100 bin insan ülke içinde yer değiştirdi. (Mart 2018 verileri, sayılar o tarihten itibaren en az 700 bin arttı)
6 milyonu çocuk olmakla birlikte en az 13 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var.
Ülkedeki hastane, klinik ve özel sağlık merkezlerinin yarısından çoğu çalışamıyor ya da yoğun hasar gördü.
İdlib'deki son gelişmeler
Suriye'de muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlibde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik saldırının ardından gerginlik tırmandı.
ABD yönetimi ne diyor?
Ankara'ya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "tehdidin Rusya ve Esad yönetiminden geldiğini" söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise dün Türkiye saati ile akşam satalerinde Twitter'dan yaptığı açıklamada "NATO müttefiği Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullandı.
Rusya ne diyor?
Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Departmanı Başkanı Petr İlyiçev'den geldi son açıklama.
TASS haber ajansının aktardığına göre İlyiçev, Suriye ordusu ve Rus güçlerinin İdlib'de bulunduğu noktaların her gün ateş altında olduğunu, Rusya'nın oturup bekleyemeyeceğini söyledi.
İlyiçev, Türk-Rus ilişkilerinin İdlib gerginliğinden nasıl etkilendiği şeklindeki soru karşısında, Soçi mutabakatında Suriye Arap Cumhuriyetinin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygının teyit edildiğini, İdlib'de oluşturulan çatışmasızlık bölgesinin geçici karakterde olduğunu kaydetti.
Erdoğan: Rejim güçlerini vururuz
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası partisinin ertelenen grup toplantısında konuştu.
Erdoğan, "Askerlerimize zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum' ifadelerin kullandı ve ekledi:
"Amaç sahayı tamamen boşaltmaktır. Verilen sözlere riayet edilmesini bekledik bize verilen sözler yerine getirilmediği gibi anlaşmalara da kimse uymuyor. Bu saldırılar doğrudan askerlerimizi hedef almaya başladı.
"Madem durum bu biz de lafa değil sahadaki gerçeklere bakarak hareket edeceğiz.
"Şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktaları gerisine çıkartmakta kararlıyız. Havada karada ne gerekiyorsa tereddüt etmeden bunu yapacağız.
"İdlib'deki askeri gücümüzü tahkim ettik. Artık kimsenin taşkınlığına satılmışlığına göz yumacak değiliz.
"Bu süreçte gözlem noktalarındaki askerlerimize zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum." bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *