ANASAYFA arrow right Yaşam

Suriye, su kesintilerinden Türkiye'yi sorumlu tuttu

YAYINLAMA: 04 Ekim 2022 / 15.03
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2022 / 15.03
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Haseke ve çevresinde su kesintilerinden Türkiye'yi sorumlu tuttu. Kesintiler nedeniyle ciddi hastalıkların belirtildiği açıklamada, "Sonuçlardan işgalci Türkiye’yi sorumlu tutuyoruz" denildi.

Artı Gerçek - Suriye Dışişleri Bakanlığı, Haseke ve çevresindeki su kesintileri nedeniyle Türkiye'yi kınadı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, su kesintilerinin iki aydır sürdüğü belirtilerek Birleşmiş Milletler'e (BM) de Türkiye'yi kınamadığı gerekçesiyle eleştiri yöneltildi. Haber, Suriye devlet ajansı SANA'da da "Suriye, Türk işgalinin Haseke halkını sudan mahrum bırakmasını kınıyor" başlığıyla verildi.

'DOĞURACAĞI SONUÇLARDAN İŞGALCİ TÜRKİYE SORUMLU'

Söz konusu açıklamada, Türkiye'nin ve desteklediği silahlı grupların Haseke ve çevresinde suyu iki ayı aşkın süredir kesik tuttuğu aktarıldı. Bu durum "insanlık dışı" olarak nitelenirken, bölge halkı arasında ciddi hastalık vakalarının ve susuzluğun arttığı belirtildi. Açıklamada, "Bu suçu kınıyor ve bunun doğuracağı sonuçlardan işgalci Türkiye’yi sorumlu tutuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BM VE YARDIM KURULUŞLARINA TEPKİ

BM ve ona bağlı yardım kuruluşlarının "Türkiye'nin uygulamalarını kınamaması nedeniyle güvenilirliklerini tehlikeye attığı" yorumu yapılan açıklamada, "Sağlık ve temiz su hakkı da dahil olmak üzere insan hakları savunucularının bunu görmezden gelmeleri, onların gerçek gündemlerini ve çifte standartlarını ortaya koymaktadır" denildi.

KOLERA SALGINI YAYILIYOR

Suriye Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, kolera salgını nedeniyle en az 29 kişinin öldüğünü, 338 vaka tespit edildiğini duyurmuştu. Salgının başta Halep ve Haseke'de yayıldığı belirtilmiş, ölümlerin 25'inin Halep'te gerçekleştiği açıklanmıştı.

BM de, Suriye'nin uzun yıllardır en büyük kolera salgınıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. BM, salgının ürünlerin sulanmasında kirli su kullanılmasından ve insanların Fırat Nehri'nden arıtılmamış su içmesinden kaynaklandığını belirtmişti. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *