ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye önemli ticaret potansiyeline sahip

Suriye önemli ticaret potansiyeline sahip
YAYINLAMA: 08 Haziran 2022 / 14.05
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2022 / 14.05
Gaziantep ile Suriye arasına serbest bölge kurulması önerildi

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile birlikte Suriye’ye giden heyette Gaziantepli sanayici ve iş adamları da yer aldı. Gaziantep Ticaret odasını temsilen heyette bulunan Başkan Vekili Zeki Yağcı, geziye katılan 200 civarında firmanın 300 milyon dolarlık ihracat bağlantısı gerçekleştirdiğini açıkladı. Yağcı, Suriye ile Gaziantep arasında serbest bölge kurulmasının önerildiğini açıkladı.

İşadamları Suriye’den memnun ayrıldı

Devlet Bakanı Tüzmen’in 31 Ocak-2. Şubat tarihleri arasında Suriye’ye yaptığı gezinin pazar günü sona ermesinin ardından kente dönen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Vekili Zeki yağcı, Suriye ile ticaretin geliştirilmesi anlamında ziyaretin olumlu geçtiğini belirtti.

Yağcı, gezinin Suriyeli yetkililer tarafından da ciddiye alındığı belirtti. “Bu görüşmelerde çok ciddi ticaret bağlantıları yapıldı ve ihracatta yaşanan sıkıntılar üzerinde duruldu. Sınır kapılarındaki prosedürlerin sadeleştirilmesi, gümrük kapılarındaki sorunların giderilmesi, Suriye ile Türkiye arasında fatura tasdiklerinde Ankara’daki konsolosluğun olayını ve ayrıca yine tasdikle ilgili alınan yüzde 1.5 ücretin kaldırılması istenildi.  Suriye ile Türkiye gümrük kapılarının modernize edilmesi, altyapı sorunlarının giderilmesi tartışılıp konuşuldu hatta sorunlar bir rapor halinde Suriyeli yetkililere iletildi ve olumlu karşılandı. Suriye Türkiye arasında serbest ticaret bölgesi kurulmasını talep ettik. Bu önerimize de sıcak bakıldı” diye konuştu.

Suriye’de ticaret mevzuatı çok geri

Suriye ile görüşmelerin sıkılaştırılması gerektiğini hatırlatan Yağcı, ilk gezide 300 milyon dolarlık bir ihracat bağlantısının yapılmasının azımsanamayacak bir rakam olduğunu, ileride bunu artıracak potansiyelin bulunduğunu belirterek, “Yeter ki Suriyeli ilişkilerimizi geliştirelim” dedi. Suriye ve Irak’a yapılan ticaretin çok farklı olduğunu hatırlatan Zeki Yağcı, Irak’a BM gözetiminde ihracat yapıldığını, ancak Suriye’nin ticaret mevzuatının geri olduğunu, para transferinin geliştirilmediğini, bu konuda da Suriye Hükümeti’nin ciddi bir planlama içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *