ANASAYFA arrow right Güncel

Suriye-Irak tezkeresi, CHP ve HDP’nin hayır oylarına karşılık, 2 yıl uzatıldı

Suriye-Irak tezkeresi, CHP ve HDP’nin hayır oylarına karşılık, 2 yıl uzatıldı
YAYINLAMA: 26 Ekim 2021 / 21.52
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2021 / 21.52
Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AKP MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Irak-Suriye tezkeresinin görüşmeleri başladı. Meclis Başkanvekili Celal Adan, "Bu tezkere PKK'nın, PYD'nin, IŞİD'in ve hudutlarımızın ötesinde pusu kurup Türkiye'yi avlamaya çalışanların kabusudur. Türkiye'nin kendini koruma refleksi dünyanın en meşru hareketidir. Bu meşruiyetin TBMM tarafından tasdik edilmesi hayatidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu, MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalara geçmeden önce söz alan Adan, bugün görüşmeleri yapılacak Irak-Suriye tezkeresinin süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere üzerine konuştu.

Adan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ay yıldızın ışığını yükseltenler, TBMM'nin de kurucu kadrosu olmuşlardır. Onların emsalsiz kahramanlıkları sayesinde bu Meclis, 'Gazi' unvanı ile şereflenmiştir. TBMM, devletin kurucusu, milletin koruyucusudur. TBMM, Türk askeri ile omuz omuza vermiş, Polatlı'ya kadar ilerleyen düşmana karşı gelmiştir. Sakarya'da destan yazan ruhun arkasında bu Meclis'in Mehmetçiğe verdiği teminat vardır. Büyük Taarruz'un süvarileri dört nala hücuma kalkmışken, onların hızına hız katan güç, bu Meclis'in onlara duyduğu inançtır" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Türk askerinin Irak ve Suriye'de görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşüleceğini hatırlatan Adan, bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin müdafaa-i nefs için Suriye ve Irak'ta varlık göstermek zorunda olduğunu vurguladı. Türk askerinin sınırların ötesinde nöbet tuttuğunu vurgulayan Adan, "Bu tezkere PKK'nın, PYD'nin, IŞİD'in ve hudutlarımızın ötesinde pusu kurup Türkiye'yi avlamaya çalışanların kabusudur. Türkiye'nin kendini koruma refleksi dünyanın en meşru hareketidir. Bu meşruiyetin TBMM tarafından tasdik edilmesi hayatidir. Ümit ediyorum, 100 yıl önce Mehmetçiğin arkasında duran kurucu Meclisin ruhu bugün yine konuşacaktır. Bu tezkere yalnızca Suriye'de, Irak'ta değil, Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyen tüm güçlerin tam kalbinde hissedilecektir" diye konuştu.

HDP: Suriye, Suriye halklarınındır 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisi adına yaptığı konuşmada, "Sorunların değil çözümün tarafı olmalı; Suriye Suriye halklarındadır. Bizler tezkereye 'hayır' diyeceğiz" dedi. 

CHP: Anlaşılan, seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, partisi adına yaptığı konuşmada, "Anlaşılan, seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor; korkunun ecele faydası yoktur .Geliyor gelmekte olan gidiyor gitmekte olan. Operasyonların kurmay zekaya uymadığı ortada" dedi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *