ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye, imalatçıya çok cazip imkanlar sunuyor

Suriye, imalatçıya çok cazip imkanlar sunuyor
YAYINLAMA: 11 Ekim 2022 / 15.47
GÜNCELLEME: 11 Ekim 2022 / 15.47
60 yıldan bu yana 1 milyonun üzerinde kasa imalatı gerçekleştiren Kıratlı kasaları, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve maliyet giderlerinin yüksek oluşu nedeniyle Suriye üzerinden Orta Doğu pazarına açılma düşüncesinde olduklarını söyledi.

İşyerini kapatıp Suriye’ye giden çok imalatçı var

Suriye Hükümeti’nin ithalata kapalı olduğunu, ancak üretimi teşvik etmek için Gaziantep imalat sektörüne cazip teklifler sunduğunu söyleyen Kıratlı kasaları sahibi Eyüp Kıratlı, “Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve maliyet giderlerinin yükselişi sektörü olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de çelik kasa sanayisinin kurucusu ve kalitede güvenle resmi olarak sektörü ileriye taşımak zorundayız. Bunu gerçekleştirebilmek için yeni pazarlara yönelmeliyiz. Suriye üzerinden Irak, İran, Mısır, Lübnan gibi ülkeleri daha çabuk öğrenebiliriz. Suriye hükümeti geçmişte üretim için makine girişini serbest bıraktı. Şimdi ise işlenmiş ürün girişini yasakladı. Bu ülke özellikle Gaziantepli sanayici cazip birçok imkan sunmuyor. Ülkemizde çelik kasa imal edin. Beş yıl vergi ödemeyin, ücretsiz olarak size yer tesis edelim. Çok ucuz enerji ve işçilik imkanından faydalanın diye cazip teklifler sunuyor. Değişik sektörlerden imalathanelerini kapatarak Suriye’de imalata başlayan esnaf arkadaşımız bulunuyor. Bu pazara yönelirsek, Avrupa pazarına ek olarak, Suriye üzerinden Lübnan, Mısır, Irak ve İsrail gibi ülkelere de açılmamız kolaylaşır” diye konuştu.

60 yıllık öncü Kıratlı

60 yıl önce Türkiye’de ilk defa çelik kasa sanayisini Gaziantep’e kurarak, sektöre öncülük ettiklerini hatırlatan Kıratlı, “Değişik ebat, ağırlık ve büyüklükte 1000’in üzerinde ürettiğimiz ürün var. Türkiye’de üretilen kasaların büyük bir bölümünü imal ettik. Gaziantep dışında bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar küçük çaplı işletme kasacılıkla uğraşıyor. Bunlar da mesleği kentimizde öğrenip, diğer illerde imalat yapan meslektaşlarımız. Yan sektörlerin gelişmiş olması, kasa sektörünün daha da ilerlemesini sağladı. Torna, saç, fırınlı boya, demircilik gibi yan sektörlerin olumlu etkisinin yanı sıra, teknolojiye ayak uydurması ve yeniliklerin yakından takip edilmesi sektörü olumlu yönde etkiledi” dedi.

Taklitçilerle baş edemiyoruz

Türkiye’de pazarın büyük bir bölümünü ellerinde bulundurduklarını, buna rağmen zor günler geçirdiklerini söyleyen Kıratlı, “Türkiye’deki tüm Merkez bankaları, ticaret bankaları, Sabancı Holding, Koç Holding, Uzanlar’ın şirketleri, gibi bir çok yurtiçi kurumlar ile Avrupa ve Yakın Doğu ülkelerine kasa ihracatı yapıyoruz. Yeni kurulan bir çok bankanın kasalarını imal ettik. Bu kadar geniş bir yelpazeye hitap ederken, maliyet giderlerinin yüksek oluşu nedeniyle zorlanıyoruz. Taklitçilerimiz çoğaldı. Önceki yıllarda başka şehirlerde kasaların üzerine Kratlı etiketi yapıştırılıp satılıyordu. Bunlarla başedemedik. Şimdi, taklitçi firmalar tarafından üretilen ve üzerine etiketimizin yapıştırıldığı en az 20 kamyon kasa iç piyasada satışa sunuluyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. 60 yıllık güvenilir bir ismimiz ve kaliteli ürünümüz var. Bizi tanıyanlar tanıyor, ancak düşük kaliteli bu kasaları bizim ihmal ettiğimizi sananların sayısı da az değil” diyerek taklit kasaların imalatından büyük oranda etkilendiklerini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *