ANASAYFA arrow right Sağlık

‘Süreç hemşirelerde kırgınlığa ve kızgınlığa neden oldu’

‘Süreç hemşirelerde kırgınlığa ve kızgınlığa neden oldu’
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2020 / 21.36
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 12.19
Pandemi sürecini sağlık sektörünün daha sorunlu geçirdiğinin altını çizen hemşire Nazlı Akdemir, “hemşirelerin sorunlarını görmezden gelmek ve ertelemek sağlık hizmetlerine zarar vermektedir” dedi.

25 yıldır hemşirelik yapan Akdemir, DSÖ’nün hemşirelerin ve ebelerin sağlık sisteminde kilit rol oynadığını açıkladığını ve önümüzdeki yıllarda da daha fazla hemşire ve ebeye ihtiyaç duyulacağına işaret ettiğini belirtti. DSÖ’nün sağlığın iyileştirilmesi ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi için 5 öneride bulunduğunu kaydeden Akdemir, “Daha fazla uzman hemşire istihdam edin, ebeleri ve hemşireleri birinci basamak sağlık hizmetlerinin merkezi haline getirin, sağlığın teşvik ve geliştirilmesinde hemşire ve ebeleri destekleyin, hemşirelik ve ebelik liderliğine yatırım yapın” diyerek, hemşirelerin pandemi sürecinde diğer mesleklerden daha fazla sorun yaşadığının altını çizdi.

‘Hemşirelerin bu süreçte mesai süresi kısaltılmadı’

Pandemi sürecinde hemşirelerin ne kadar zor şartlarda çalışıltığınınortaya çıktığını dile getiren Akdemir, “Hemşireliğin bu süreçte yaşadığı sorunları idari olarak aktarma fırsatı verilmediği gibi, topluma açıklanma fırsatı verilmemesi, sorunların hekimlik üzerinden konuşulması, hemşireler arasında bu süreçte kırgınlığa ve kızgınlığa neden olmuştur” dedi. 

Hemşirelerin sağlığına ve güvenliğine yönelik herhangi bir önlem alınmadığına dikkat çeken Akdemir, “Tüm görevlendirmelerde nitelikli yeterli sayıda koruyucu ekipman sağlanmadığı, düzenli tanı testlerinin yapılmadığı, kronik hastalığı olan hemşirelere idari izin verilmediği, görevlendirmelerde; adalet, şeffaflık ve rotasyona uyularak mevzuata uygun şekilde yapılmadığı, iki ebeveyninde sağlıkçı olması durumunda birisine izin verilmesi uygulamasının yöneticilerin inisiyatifine bırakıldığı, bakıma muhtaç aile bireyleri olan hemşirelerin idari izinli sayılmasına, çocuklarını yalnız büyüten hemşirelerin durumuna ilişkin düzenleme yapılmadığı, özellikli birimlere görevlendirmelerde eğitim ve sertifikasyon gibi şartların göz önünde alınmadığı, oryantasyon eğitimlerinin nitelikli bir şekilde verilmediği, yapılan görevlendirmelerde sendikalar, siyasal partiler gibi etkenlerin rol aldığı, pandemi süresince ulaşım, konaklama olanaklarının sağlanmasında sorunlar yaşandığı, çözüme yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Hemşireliğin bağımsız bir meslek olarak görülmesi gerekmektedir’

Hemşirelerin pandemi sürecinde yaşadığı sorunların çözülmesi talebinde bulunan Akdemir, “Sağlık hizmetlerinin tüm süreçlerinde, hizmetin nitelikli ve doğru sunulmasının sürekliliğinin sağlanması açısından, hemşirelik mesleğinin ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının giderilmesi gerekmektedir. Hemşireliğin tüm sorunlarının çözümü ve mücadelenin ana vurgusu hemşireliğin bağımsız bir meslek vurgusunun ve yardımcı sağlık personeli olmadığının kabulünden geçmektedir. Öncelikle ülkemizde yöneticiler, sağlık ekibi ve toplum açısından hemşireliğin bağımsız bir meslek olarak görülmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

Akdemir, son olarak şunları söyledi: “Ülkemizde sağlık emek gücünün yüzde 20’sini oluşturan hemşirelerin sorunlarını görmezden gelmek ve ertelemek hem bu meslek grubunun meslek onuruna hem de sağlık hizmetlerine zarar vermektedir. Son olarak ön saflarda mücadele ederken verdiğimiz kayıplardan dolayı çok üzgünüm. Tüm sağlık çalışanlarının başı sağ olsun ve dilerim başka kayıplarımız olmaz.” Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *