ANASAYFA arrow right Yaşam

Şüpheli ölümler ve kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi şart

Şüpheli ölümler ve kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi şart
YAYINLAMA: 28 Haziran 2021 / 20.58
GÜNCELLEME: 28 Haziran 2021 / 21.08
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına toplumun tüm kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Kadınlar ve Sivil Toplum Örgütleri yaptıkları eylem ve basın açıklamalarıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının yanlış olduğunu, bu karardan dönülmesi çağrısında bulunuyor

Türkiye'nin 19 Mart tarihinde çekildiğini açıkladığı kadına karşı şiddetin önlenmesini hedefleyen İstanbul Sözleşmesi 1 Temmuz'da yürürlükten kalkmış olacak. Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Fethiye Ersoy, “Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin de belirttiği gibi, bu sözleşmeden çekilmek kadına yönelik şiddetle mücadele alanında büyük bir geri adımdır. Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi şart” ifadelerini kullandı.

Bu sözleşmeden çekilmek, kadına yönelik şiddetle mücadelede büyük bir geri adımdır

Ersoy, “İstanbul'da imzaya açılmış olması nedeniyle kısaca "İstanbul Sözleşmesi" olarak bilinen Anayasanın 90. Maddesine dayanılarak imzalanan, uluslararası “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" 2014 yılında yürürlüğe girerek mevzuatımıza dâhil olmuştur. 20 Mart 2021 günü 3718 Karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine karar verilmiştir. Böylece, Türkiye bu sözleşmeden çıkan ilk devlet olmuştur. Sözleşmenin feshi, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine bildirilmiş olup üç aylık süre 1 Temmuz tarihinde sona erecek” hatırlatmasında bulundu.

Danıştay’a başvurular yapıldı

“İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle çok sayıda kişi ve kurum Danıştay’a başvurmuştu” diyen Ersoy, “Açılan bu davaya bakan Danıştay 10. Daire yürütmeyi durdurma kararından önce Cumhurbaşkanlığı’ndan, sözleşmenin neden iptal edildiğini hem usulü hem de esas yönünden gerekçelerini içeren savunmalarını sunmalarını istedi” açıklamasını yaptı.

Yürütmenin durdurulması ile ilgili bir karar bekliyoruz

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Fethiye Ersoy, konuşmasını şöyle tamamladı: “Danıştay 10. Daire konu ile ilgili henüz bir karar vermemiş olup inceleme aşamasında olduğundan ve 1 Temmuz tarihi itibarı ile çekilme kararı gerçekleşeceğinden, Danıştay’ın esasa girmeden bir an evvel yürütmenin durdurulması ile ilgili bir karar vermesini bekliyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *