ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Şüpheli kadın cinayetleri soruşturulmuyor’

‘Şüpheli kadın cinayetleri soruşturulmuyor’
YAYINLAMA: 17 Haziran 2020 / 22.09
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2020 / 22.03
İKD Gaziantep şube yöneticilerinden Sibel Altıntaş, Türkiye’de kadın cinayeti ve şüpheli ölümlerin artışını yasaların uygulanmamasına ve etkin soruşturmanın yürütülmemesine bağladı

Altıntaş, ülke genelinde artan kadın cinayetleri, şiddet vakaları ve cinsiyetçi saldırıları gericilikle ve İstanbul Sözleşmesini uygulanmamasından kaynaklandığını ifade etti. Türkiye’de salgın sürecindeki işleyişin ciddiyetsizliğinin kadınların hayatını da etkilediğini ve ev içindeki kadının şiddete daha fazla maruz kaldığını söyleyen Altıntaş, özellikle gericiliğin bu dönemde daha da artmaya başladığını belirtti.

Altıntaş, “Bilimi ve aklı unuttuk, dualarla virüs ile mücadele ettik. Bütün bunlar kadının hayatına da yansıdı. Şiddet arttı. Ekonomideki belirsizlik, işsizlik, uygulanmayan yasalar ve kadın cinayetleri birbiriyle bağlantılı. Gericiliğin olduğu yerde elbette kadına şiddet vakaları yaşanır. Salgın sürecinde dikkat ederseniz İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılar oldu. KADEM gibi gerici düzenin örgütleri kadın ve erkek eşitliğini, kadına saygı diye tarif ediyor. Bu kadın örgütü İstanbul Sözleşmesi’ne saldırarak tartışma konusu yaptı. İstanbul Sözleşmesi kadınların kurtuluşu değil, ancak bu düzen içerisinde kadınlara nefes aldıracak bir sözleşmedir” dedi.

‘Şüpheli ölümler, cinayettir’

Salgın sürecinde infaz yasasının çıkarıldığını hatırlatan Altıntaş, bu yasanın ardından ezaevinden çıkan onlarca failin tekrar kadına şiddet uyguladığını ve kadınları öldürdüğünü ifade etti..

‘AKP dönemindeki kadın cinayetlerindeki artış tesadüf değil’

Salgın döneminde artan şüpheli kadın ölümlerine de değinen Altıntaş, “Mayıs ayında ondan fazla şüpheli ölüm yaşandı. Bu ölümlerin neden yaşandığını bilinmedi.  Ancak her ne kadar şüpheli ölüm olsa bile biz biliyoruz ki bu kadınlar cinayete kurban gitti. Mahkemelerde ‘iyi hal indiriminin’ uygulandığı bir ülkede çok rahat bir şekilde kadın cinayetine şüpheli ölüm denilebiliyor.  AKP döneminde kadın cinayetlerindeki artış tesadüf değil. Şüpheli kadın cinayetleri soruşturulmadığı için failler bundan güç alıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun’un, en önemlisi mevcut hukuk sistemi uygulanmadığı için şüpheli ölümler artıyor” diyerek, bunun önüne geçilmesi için de etkin bir soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini belirtti.  Esra Aydın

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *