ANASAYFA arrow right Dünya

Sudan'da güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 60'a yükseldi

Sudan'da güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 60'a yükseldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.31
Muhalif Sudan Doktorlar Komitesi ülkede Pazartesi günü yapılan gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu öl
Muhalif Sudan Doktorlar Komitesi ülkede Pazartesi günü yapılan gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu ölenlerin sayısının 60'a yükseldiğini duyurdu.
Muhalif Sudan Doktorlar Komitesi, (The Central Committee of Sudanese Doctors) ülkede darbenin ardından 3 Haziran Pazartesi günü de devam eden gösterilerde 60 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Göstericiler Pazartesi sabahı başkent Hartum'daki ordu karargahı önünde protesto gösterileri düzenlemiş, güvenlik güçleri ise göstericilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu.
Komiteden yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki göstericilere müdahalesinde ve daha sonra hayatını kaybedenlerle ölü sayısının 60'a ulaştığını bildirildi.
Sudan’a yaşanan bu olayın ardından ABD, İngiltere ve Norveç yaptıkları ortak açıklamada sivillere yapılan saldırıyı kınadı.
Üç ülkenin yaptığı ortak açıklamada "Askeri Geçiş Konseyi, bu saldırıların talimatını vermekle Sudan'daki barışı ve geçiş sürecini tehlikeye atmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Yapılan müdahalenin barışçıl sivil göstericilerin ölümüne ve bazılarının da yaralanmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, Sudan halkının sivil yönetime giden yolda barışçıl bir siyasi geçiş sürecini hak ettiği vurgusu yapıldı.
11 Nisan 2019’da Sudan’da gerçekleşen darbede Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in görevden alındığını ve tutuklandığını açıkladı.
Darbe gerçekleştiğinde El Beşir yönetimine karşı "Ekmek Protestoları" adı verilen protestolar, ülke genelinde dört aydan uzun süredir devam ediyordu.
Darbenin ardından protestocular, El Beşir iktidarının yönetimine el koyan Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf'ın istifa etmesini ve sivil bir geçiş hükümeti kurulmasını talep ediyor ve başkent Hartum'daki karargah önünde haftalardır demokrasi nöbeti tutuluyor.
Pazartesi yapılan müdahalenin ardından ülkedeki bazı muhalif parti ve kurumlar, Askeri Konseye görevi bırakma çağrısında bulundu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *