ANASAYFA arrow right Güncel

Su probleminin çözebilmek için göletler açıyoruz

Su probleminin çözebilmek için göletler açıyoruz
YAYINLAMA: 18 Ekim 2021 / 21.02
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2021 / 21.02
Meralarda güneş paneli ile çalışan 43 su kuyusu ve suluk sistemi yapıldı.

Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, üyelerine ait hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere Yavuzeli ilçesine bağlı Yeniyurt ve Höcüklü köyleri ile Şehitkamil İlçesine bağlı Köksalan köyünde 1’er adet olmak üzere toplam adet 3 gölet yapımına başladı. Göletlerin inşası ay sonuna kadar bitmesi planlandı.

Birlik olarak üyelerinin meralardaki su problemini çözmek için mücadele vermeye devam edeceklerini belirten Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Şu an Gaziantep genelinde 44 güneş paneliyle çalışan su kuyusu yapıldı ama su kuyuları biraz maliyetli. Dolayısıyla üyelerimiz su probleminin çözülmesi için bazı bölgelerde su göletlerinin yapılmasını talep ediyor. Biz de kendi imkanlarımızı zorlayarak üyelerimizin su probleminin çözebilmek için göletler açıyoruz” şeklinde konuştu.

Bölgemizin sıcak ve kurak olduğundan üyelerin meralardaki hayvanların su ihtiyacını karşılamak için tankerlerle su taşıdığına dikkat çeken Türkman, “İlimizde mevcut su sorununun çözümü için Valilik, Büyükşehir ve Şahinbey Belediyesi, Enerji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve  GAP İdaresinin desteği ile meralarda güneş paneli ile çalışan 43 su kuyusu ve suluk sistemi yapıldı” hatırlatmasını yaptı.  

3 göleti ay sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz

Başkan Türkman, “Geçen günlerde Şehitkamil İlçemize bağlı Ülkerli köyünde tüm masrafı Birliğimiz tarafından karşılanarak yapılıp üyelerimizin hizmetine sunulan güneş paneli ile çalışan su kuyusu ve suluk sistemi ile ilimizde meralarda mevcut su kuyusu sayısı 44 oldu. Su problemi olan ve su kuyusu yapamadığımız bölgelerde ise birliğimizin imkanları ölçüsünde gölet yapmaya çalışıyoruz. Yapımına başladığımız 3 göleti ay sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Tankerle meralara su taşımak önemli bir maliyet oluşturuyor

Suyun yaşam için önemli olduğunu sözlerine ekleyen Türkman, “Merada su yoksa hayvan yetiştiricileri iki yolla bu su ihtiyacını tankerle meralara su taşıyarak ya da hayvanları meraya götürerek karşılıyor. Otlatmak için götürülen hayvanlar su için tekrar 5-6 km yürütülerek köye getirildiğinde hayvanların meralarda aldığı tüm enerjiyi tekrar harcamak zorunda. Oysa merada su olduğunda hayvanlar gün içerisinde tekrar su için köye getirilmek zorunda kalmayacak. Dolaysıyla su bunun için çok önemli. Bunun yanı sıra tankerle meralara su taşımak da bir maliyet oluşturuyor” tespitinde bulundu.

Göletlerin maliyetinin büyüklüğüne göre değiştiğini kaydeden Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gölletin yeri, alanı, büyüklüğü ve ulaşım durumuna göre maliyetleri değişmekle birlikte her bir göletin yapımı 10-30 bin lira arasında değişiyor. Göletler, yağmur ve kar suyuyla doluyor. Dolaysıyla dışarıdan su getirme gibi bir durum yok. Talep çok ama birliğin imkanları az. Bu küçük imkanlarla büyük işler yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan kurumlarla bu sorunu çözmeye çalışırken diğer taraftan birliğimizin bütçesiyle su kuyuları ve göletleri yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *