ANASAYFA arrow right Yaşam

“Su israfını önlemek için, aylık ‘Asgari insani su ihtiyacı’ belirlenmeli”

“Su israfını önlemek için, aylık ‘Asgari insani su ihtiyacı’ belirlenmeli”
YAYINLAMA: 10 Aralık 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2020 / 21.30
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kuraklık haritası hakkında yazılı açıklama yaptı. Yaşanan kuraklığa dikkat çeken Yılmaz, su kullanımı konusunda bugünden başlanarak tasarruf yapılması gerektiğini hatırlatarak, “Bu yaz çok zor geçecek. Olağanüstü kurak bir yıl geçiriyoruz” dedi.

2020 yılının çığ, deprem, korona salgınından sonra kuraklık felaketini getirdiğini kaydeden Başkan Yılmaz, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kuraklık haritasına göre, bölgemiz ‘Siyah’ renk ile simgelenen ‘Olağanüstü kuraklık’ dönemi yaşamaktadır. Standart Yağış İndeksi metoduna göre yapılan çalışmaya göre, hem 3 aylık hem de 6 aylık dönemde Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu bir çok ilimiz kuraklığı simgeleyen en üst seviye olan ‘Olağanüstü kurak’ bir yıl geçiriyor” tespitini yaptı.

Ülkemizi ve bölgemizi çok zor günler bekliyor

Yılmaz, gerek günlük kullanımda gerekse tarımsal sulamada bölgemizi ve ülkemizi çok zor günlerin beklediğini vurgularken, “Sadece barajlardaki su miktarında değil, yer altı sularında da çok büyük bir azalma olduğu açıktır.

Bu nedenle, bugünden tezi yok bir “su planlaması” yapılması kaçınılmazdır. Sanayide ve evlerimizde gerekse tarımsal su kullanımında topyekün bir ‘Tasarruf’ içerisine girmemiz gerekiyor. Bugünden bu önlemleri almazsak, suya ulaşmada yaz aylarında çok büyük bir sorun yaşayacağımız kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Halkımızın su tasarrufuna daha çok önem vermelerini istiyoruz

Büyükşehir Belediyesi’ne de çağrıda bulunan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Su israfını önlemek için, aylık belirlenecek ‘Asgari insani su ihtiyacı’ belirlenerek, bu miktarı aşmayacak su tüketiminin ‘Ücretsiz’ olmasını, ancak bunun üzerindeki su kullanımına ise kademeli olarak artan bir fiyatlandırma politikasına geçilmesini öneriyoruz. Halkımızın da su tasarrufuna azami özeni göstermelerini ve sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmelerini rica ediyoruz” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *