ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Su borusu patlamalarının nedenini araştırıyoruz

Su borusu patlamalarının nedenini araştırıyoruz
YAYINLAMA: 23 Ocak 2023 / 18.19
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2023 / 18.19
Belediye Başkanı bütün hatayı su borusunu yapan ve döşeyenlerde buluyor

Yapımcı firma şikayet edildi, Devlet Su İşlerinden bir heyet geldi. Firma ile sürtüşme devam ediyor. Patlayan borunun yerine çelik borular takılıyor.

 Şehrimize içme suyu getiren dev borular ikide bir patlıyor. Halk günlerce ve haftalarca susuz kalıyor. Bu konuda bugün ve yarın belediye başkanının görüşlerini yazacağız. Ondan sonra da boruları yapan ve döşeyen Yüksel İnşaat firması ilgilileriyle görüşüp onların da söylediklerini yayımlayacağız.

Adil Dai

Kartalkaya barajından Gaziantep’e su getiren beton boru hattı hakkında Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ ile konuşmamızı şöyle sürdürdük.

Soru: Su getiren beton boruların özellikleri nedir?

Cevap: Her beton borunun uzunluğu 5 metre, çapı da 140 cm’dir. Yani bir insan borunun içine rahatça girebilir. Beton borular ön gerilimlidir. Yani betonun içinde helezonlar şeklinde ithal çeliği vardır.

Soru: Borulardaki arıza nasıl ve neden meydana geliyor?

Cevap: Beton borularda 2 türlü arıza oluyor. Birincisi boruların birbirlerine eklendiği yerdeki lastik contanın arızası. Buna conta sıyırması diyoruz. Borunun kafası yarılmaktadır. İkincisi ise doğrudan, boruların inşaat hatasıdır. Beton borular yapılırken triforla sıkıştırılmalıydı, bu şarta uyulmamıştır. Beton borular bu nedenle uzunlamasına yarılmaktadır. Bu yapım hatalarını da dört madde halinde özetleyebiliriz.

-Borunun yapımında kullanılan kum, çakıl, kırılmış malzeme ebatlarının uygun ve dengeli olmaması,

-Karışımın yeterli olmaması,

-Buharın eksik kullanılması,

-Borudaki çelik tellerin ebatlarının ve helezon mesafesinin uygun olmaması

Soru: Mademki boruların yapımında hatalar var, yapımcı firmadan davacı olmadınız mı, şikayet etmediniz mi?

Cevap: Etmez olur muyuz? Belediye olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne başvurduk. Teknik heyet geldi, örnekler aldı götürdü. Konuşmalarımızda belediyenin haklı olduğu ifade ettiler. Tahkikat ve yapımcı firma ile sürtüşme devam etmektedir.

Soru: Borular genellikle ne zaman, hangi hallerde patlıyor?

Cevap: Patlamanın zamanı yoktur. Tesis normal çalışırken birden patlama oluyor. Ya conta sıyırıyor ya da boru yarılıyor.

Soru: Peki arıza olduğunu nasıl anlıyorsunuz?

Cevap: Arıza meydana gelir gelmez pompadaki cihaz haber verir ve pompa otomatik olarak kapanır, su nakletmez. Arıza ekipleri 24 saat nöbettedir.

Soru: Sayın başkan, şehri susuz bırakmamak için tamirlerin dışında bir tedbiriniz yok mu?

Cevap: Var efendim. Şu anda hizmette bulunan 3 su depomuzun toplam kapasitesi 47.000 ton’dur. Yapılmakta olan depolarımız da hizmete girince her an için hazır durumda 84.000 ton suyumuz yedek olarak bulunacak ve bu 84.000 ton su normal kullanmak şartıyla Gaziantep’i 3 gün idare edecektir.

Belediye Başkanı Sayın A. Turan Ertuğ’un yanından ayrılırken, şehrin su işinde gece gündüz demeden çalışan tüm belediye personeli için sevgi ve iyi dileklerle doluydum.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *