ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Su borusu patlamalarının nedenini araştırıyoruz

Su borusu patlamalarının nedenini araştırıyoruz
YAYINLAMA: 22 Ocak 2023 / 20.37
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2023 / 20.37
Kartalkaya’dan alınan su 235 metre yüksekliğe basılıyor

İçtiğimiz su renk, koku ve yancı maddelerden ilmi usullerle temizlenerek şehre veriliyor. Şehrimize içme suyu getiren dev borular ikide bir patlıyor. Halk günlerce ve haftalarca susuz kalıyor. Bu konuda bu gün ve yarın Belediye Başkanı’nın görüşlerini yazacağız. Ondan sonra da boruları yapan ve döşeyen Yüksel İnşaat firması ilgilileriyle görüşüp onlarında söylediklerini yayınlayacağız.

Adil Dai

Daha dün denebilecek kadar yakın zamanda, menşei bellisiz kuyuların sularını sokak sokak tankerlerle satanlar; ellerinde kovalar, bidonlarla bu “Su tankerlerini” bekleyen halkımız, kimsenin hafızasından silinmemiştir.

Büyük yatırımlar ve yıllar süren beklemeden sonra Kartalkaya’nın suyu nihayet Gaziantep’e getirildi.

İnsanoğlu rahatlığa çabuk alışıyor. Yüksek katlarda, gece yarılarında sonra, musluklar başında nöbet beklediğimiz günleri de unutup susuzluktan kurtulduk.

Sevinmesine sevindik ya, bu kez de Kartalkaya’dan su getiren dev borular patlamaya başladı.

Sık sık patlayan borular şehri zaman zaman yine susuz bıraktı, halkı da sinir hastası etti.

Arızayı ve suların kesileceğini Belediye hoparlöründen duymamış olanlar tedbirsiz yaklandılar arızanın tamiri bitinceye kadar yine perişan oldular.

Belediye Başkanı Sayın Ahmet Turan Ertuğ ile bu sorunlarla ilgili görüştük.

Soru: Kartalkaya’dan Gaziantep’e su taşıyan boruların uzunluğu ne kadardır?

Cevap: 55 km.’dir. Ayrıca şehir içinde 11 km. uzunluğunda ana şebeke hattımızda vardır.

Soru: Kartalkaya barajından çıkan  suyun Gaziantep’e gelinceye kadar nasıl işleme tabi tutulduğu konusunda bilgi verirmisiniz?

Cevap: Hay hay… Kartalkaya barajından gelen su, 3 büyük pompa istasyonu yardımı ile toplam 235 metre yüksekliğe çıkarılarak Gaziantep’e gelir. Doğrudan Hacıbaba’daki tasfiye tesislerine gelen suyun basıncı tesis ve cihazlara zarar vermesin diye sıfıra indirilir. Alma yapısı ve son derece modern bir tesis olan Hacıbaba tasfiye tesislerindeki su renk, koku ve yabancı maddelerden ilmi usullerle temizlenir, klorlanarak her türlü mikroptan arındırılır ve tertemiz bir halde şehir dağıtım şebekesine verilir.

Soru: Kartalkaya barajına karışan Pazarcık kanalizasyon suyu nedeniyle gelen suyunda kirli olduğu söylendi zaman zaman ne dersiniz?

Cevap: Kesinlikle yanlış. Bir kere, Kartalkaya’dan Gaziantep’e su verilmesine başlandığı günden beri, Pazarcığın pis suları fosseptiklere alınmıştı. Şimdi Pazarcık kanalı da bitirilmiştir. Yani Kartalkaya barajının Pazarcık kanalizasyonu nedeniyle kirlenmesi söz konusu değildir. Baraj suyu ancak, şiddetli yağmurların tepelerden gelen artık maddelerle kirlenebilmektedir.  Bunun dışında Hacıbaba tasfiye tesislerimize gelen sular pis bile olsa, onu ilmi şekilde tertemiz yapan mükemmel bir tesistir. Halkımız müsterih olabilir.

Yarın: Kartalkaya’dan su getiren beton boru hattının özellikleri ve arızaların giderilişi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *