ANASAYFA arrow right Güncel

Şu anda dünyanın en büyük sorunu kuraklık ve su yönetimi

Şu anda dünyanın en büyük sorunu kuraklık ve su yönetimi
YAYINLAMA: 26 Temmuz 2021 / 21.07
GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2021 / 21.14
2021 yılı 3. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. 2021 yılında ilimizde yürütülen kamu yatırım çalışmalarının genel değerlendirilmesi yapıldı ve devam eden projelerin son durumlarını hakkında bilgi verildi. Vali Davut Gül, koordinasyon yetersizliğini eleştirdi

İl Koordinasyon Kurulu’nda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şu anda dünyanın en büyük sorununun kuraklık ve su yönetimi olduğunun altını çizdi. Vali Davut Gül de birimler arası koordinasyonun sağlanamamasını yüzünden işlerin ve yatırımların gecikmesini eleştirdi.

Başkan Şahin, “Eğer su göletli yapıp çok küçük bir maliyetle sulama kanallarını yapmıyorsanız, çiftçi suya, su çiftçiye bakıyorsa bu göletli yapmış olmakta bir şey ifade etmiyor. Halbuki denizden geçip derede boğuluyoruz. Suyun doğru yönetilmesi ve kaynakların adaletli bir şekilde dağıtılmasını istiyoruz. Eğer bundan kaynaklı bölgen ve şehrin alması gereken bir yatırım alınmıyorsa ve bu kaynaklar bölge müdürlüğünün bulunduğu şehre gidiyorsa bu yönetilemez” dedi. 

Kaynakların adaletli bir şekilde dağıtılması, doğru yönetilmesi lazım

Şahin, “Bölge müdürlüğünün Gaziantep’te olmayan yerlerde bölge müdürlü ile ilgili genel kaynağın kendi illerine gittiğiyle ilgili bir kanaat var. Bu kanaat doğru olur veya olmaz, ama bu işleri doğru yönetmemiz ve adaletli olmamız lazım. Kimse kusura bakmasın, biz buna müsaade edemeyiz. Bunun yakın takipçisiyiz. Bakanımız ve milletvekillerimiz de bunu yakından takip ediyor. Müdürlerimizden de hassasiyetimiz ve istirhamımız gelen kaynakların adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlamak” diye konuştu.

Gaziantep’in çözülemeyecek hiçbir problemi yok

“İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının mantığı olayları koordine etmek” diyen Gaziantep Valisi Davut Gül, “Dolayısıyla buraya kadar gelen meselelerin aslında daha önceden konuşulması ve çözülmesi lazım. Herkes bir telefon kadar birbirine yakın. Bu açıdan iletişim kanallarının açık olması ve birbirinizle konumsanız gerekiyor. Ödenek bu ay olmaz gelecek ay olur, bu yıl olmaz gelecek yıl olur, bunlar hepsi aşılabilecek şeyler. Gaziantep’in problemlerini biliyoruz ve Gaziantep’in çözülemeyecek hiçbir probleminin de olmadığını da biliyoruz. Ama bunu doğru zamanda ve doğru yerde gündeme getirmemiz gerekiyor” diyerek konuşmasını sürdürdü.

İhtiyaçları, en geç 20 Ağustos’a kadar Valiliğimize ulaştırmanız gerekiyor

Vali Gül, “Öncelik sırasına göre hangi bölge ve il müdürlüğünün ihtiyaçları varsa bunları çıkartıp en geç 20 Ağustos’a kadar Valiliğimize ulaştırmanız gerekiyor. Biz de bunları Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül ve milletvekillerimize ulaştıralım. Adalet Bakanımızın liderliğinde milletvekillerimizin katkılarıyla meselelerimizi çözüyoruz ve bundan sonra da çözeceğiz. Ancak bunu Ağustos yerine Aralık ayında gündeme getirdiğimizde iş işten geçmiş oluyor. Şimdiden bunun hazırlığına geçmemiz gerekiyor. Bu anlamda herkesten üst düzeyde duyarlılık istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlimizde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 287 mahalli idarelere ait 241 olmak üzere toplam 528 projede çalışıldığını anlatan Gül, “Bu projelerin toplam değeri 17 milyar 693 milyon 351 bin TL, toplam harcaması 7 milyar 366 milyon 766 bin TL, 2021 yılı ödeneği 3 milyar 228 milyon 689 bin TL, dönem sonu itibariyle yapılan harcama 1 milyar 352 milyon 985 bin TL’dir. Genel bütçeli kurumlarımız tarafından yürütülen projelere bakıldığında, yürütülmekte olan toplam 287 projenin bütçeleri 14 milyar 123 milyon 374 bin TL olup, önceki yıllar harcaması 4 milyar 622 milyon 217 bin TL, 2021 yılı ödeneği 1 milyar 920 milyon 101 bin TL, dönem sonu itibariyle yapılan harcama 870 milyon 13 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Çalışmalarda nakdi gerçekleşme yüzde 45 fiziki geçekleşme ise ortalama yüzde 46 seviyesinde” ifadelerini kullandı.

Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mahalli İdareler tarafından yürütülen projelere baktığımızda yürütülmekte olan toplam 241 projenin toplam bütçeleri 3 milyar 569 milyon 977 bin TL, olup önceki yıllar harcaması 1 milyar 391 milyon 564 bin TL, 2021 yılı ödeneği 1 milyar 308 milyon 589 bin TL, olup dönem sonu itibariyle yapılan harcama 482 milyon 972 bin TL, olarak gerçekleşmiştir. Çalışmalarda nakdi gerçekleşme yüzde 53 fiziki geçekleşme ise ortalama yüzde 57 seviyesinde.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *