ANASAYFA arrow right Yaşam

"STK'ların yüzde 29'u koronavirüs nedeniyle tüm faaliyetlerini durdurdu"

"STK'ların yüzde 29'u koronavirüs nedeniyle tüm faaliyetlerini durdurdu"
YAYINLAMA: 29 Nisan 2020 / 16.58
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2020 / 16.58

170 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırlanan rapora göre koronavirüs en çok seminer, konferans ve gösteri gibi organizasyonların iptaline yol açtı.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sivil toplum kuruluşlarına etkisi üzerine bir anket raporu hazırladı.

170 STK’nın katılımıyla hazırlanan raporda katılımcılara 34 soru yöneltildi. STK’ların süreçteki ortak problemlerini katılımcı bir şekilde belirlemek amacıyla yapılan çalışma “COVID-19 Salgınının Türkiye’de Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına Etkisi Anketi Raporu” ismini taşıyor.

Ankete katılan 170 STK’dan 98’i kuruluş türünü dernek, 59’u vakıf, 5’i inisiyatif, 3’ü kooperatif, 3’ü platform, 1'i sosyal girişim ve 1'i ise üst kuruluş.

Salgının kuruluşlarının faaliyetlerine olan etkisine yönelik soruya katılımcıların yüzde 75’i seminer, konferans ve gösteri gibi organizasyonlarını iptal ettikleri cevabını verdi.

Kuruluşların yüzde 59’u eğitim faaliyetlerinin etkilendiğini belirtirken, saha çalışmalarının durdurulması, hizmet merkezlerinin kapatılması gibi hizmet sağlama faaliyetlerinin süreçten etkilendiğini belirten kuruluşların yüzdesi 43 olarak belirlendi.

Kuruluşların yüzde 43'ü salgının kaynak geliştirme faaliyetlerini etkilediğini aktarırken, yaklaşık üçte biri de (yüzde 29) tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Anket kapsamında STK’lardan faaliyetlerini yeni çalışma düzenine ne kadar kolaylıkla adapte edebildikleri soruldu. Katılan STK'ların yüzde 15’i çok zorlandıklarını, yüzde 18’i biraz zorlandıklarını, yüzde 31’i ne zorlandıklarını ne de zorlanmadıklarını ve yüzde 27’si zorlanmadıklarını aktarırken, yüzde 9’u hiç zorlanmadıklarını belirtti.

Ayrıca “Salgını mevcut çalışma alanınıza ek olarak, farklı bir alanda faaliyet yürütme/ savunuculuk yapma konusunu gündeme getirdi mi?” sorusuna ankete katılan STK’ların yüzde 57’si “Hayır, getirmedi” cevabını verdi.

Farklı başlıklarda da çalışma yapma konusunun gündeme geldiğini aktaran yüzde 43’lük bir kesim ise bu alanları şöyle sıraladı: Online eğitim, online gönüllülük, sağlık alanındaki ihtiyaçlar, sağlık hakları, online çalışma sistemleri, dijital araçlara eğitim, kadın yoksulluğu ve kadına yönelik şiddet, ebeveynlerin desteklenmesi, insan hakları, uzaktan çalışma ve yoksulluk.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *