ANASAYFA arrow right Sağlık

“Steroid tedavisiyle Covid-19 ölümleri %35 düşürülebilir”

“Steroid tedavisiyle Covid-19 ölümleri %35 düşürülebilir”
YAYINLAMA: 17 Haziran 2020 / 17.33
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2020 / 17.34
Oxford Üniversitesi'nden Prof. Horby, solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının yüzde 35, entübe hastalarda yüzde 20 azaltılabileceğini savundu.

Britanya’da Oxford Üniversitesi öncülüğünde yapılan bir araştırma sonucunda "deksametazon" adlı ucuz ve kolay bulunabilen bir ilacın ağır koronavirüs hastalarının ölüm oranını düşürdüğü belirtildi.

Guardian’da yer alan habere göre, çalışmayı yürüten Oxford Üniversitesi'nden Prof. Peter Horby, araştırmanın sonuçlarının dikkate değer olduğunu söyledi.

Horby, söz konusu ilaçla 10 günlük tedavi sonucunda solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının yüzde 35, entübe hastalarda ölüm oranının yüzde 20 azaltılabileceğini savundu.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden itibaren Kovid-19 hastalarına Deksametazon verilmeye başlanacağını ve ellerinde 200 bin adet bu ilaçtan olduğunu duyurdu.

Johnson: Şimdiye kadarki en büyük atılım

Britanya Başbakanı Boris Johnson ise düzenlediği basın toplantısında söz konusu ilaç çalışması için “Şimdiye kadarki en büyük atılım" dedi.

İlaç çalışmasını yürüten ekiple gurur duyduğunu söyleyen Johnson, fark yaratabilecek hazırlıklar ve tedaviler olacağı umudunu gördüklerini, aşı bulunması için de büyük yatırımlar yaptıklarını ifade etti.

Işığın görünmeye başladığını belirten Johnson, ancak kurallara uyulmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Danışman Vallance: Sadece ağır hastalar için…

Hükümetin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance da bulguları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ilacın hastalığın yayılmasını azaltmadığına dikkat çekti:

“İlaç sadece ağır hastalara yardımcı olabiliyor. Gelişme, hastalığın yayılmasını azaltmak için başka tedbirlere gerek olmadığı anlamına gelmiyor.”

İnflamasyonu azaltmak için kullanılıyor

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ilaç halihazırda bir dizi hastalıkta inflamasyonu azaltmak için kullanılıyor.

İlacın koronavirüsle savaşmaya çalışırken zayıf düşen bağışıklık sisteminde oluşan hasarın bir kısmını engellediği belirtiliyor.

Salgının ilk başından ilacın kullanılması halinde Britanya’da 5 bin kadar insanın hayatını kaybetmeyeceği ifade ediliyor.

Salgın başlangıcından bu yana 41 bin 969 kişinin öldüğü Britanya, ABD ve Brezilya’nın ardından dünyada en çok ölüm yaşanan üçüncü ülke.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *