ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Standart dışı kazan daireleri bomba gibi

Standart dışı kazan daireleri bomba gibi
YAYINLAMA: 14 Ekim 2020 / 14.55
GÜNCELLEME: 14 Ekim 2020 / 14.55
Son günlerde yaşanan kazan ve yakıt tankı patlamalarının TSE’siz, standart dışı malzeme kullanımı, montaj hatası ve yakıtın kalitesizliğinden kaynaklandığı belirtildi.

Mühendisler, yasa gereği kazan ve ekipmanlann projeye uygun ve TSE’li olması gerektiğini belirtirken, Sanayi Ticaret Müdürlüğü yetkilileri ile kazan imalatı yapanlar da aynı sorundan yakındı. Kaçak yakıtların kentimizde çok fazla kullanılmasının tehlikeli boyutlarda olduğu vurgulandı.

Kazan dairesi yüzey ve hacim ölçülerine, kazan dairesi havalandırmalanna, maliyeti düşürmek amaçlı projelere uyulması gerektiğini ifade eden Makina Mühendisleri Odası Başkanı Fatih Tosun, kazan ve kazan ekipmanlannda kullanılan malzemelerin TŞE normlarına uygunluğuna önem verilmesinin şart olduğunu açıkladı. Sık sık yaşanan kazan dairesi patlamalarının altında yatan gerçeğin kullanılan malzemelerin TSE’siz ve proje dışı montajlar olduğuna dikkat çekti.

Tosun, “Binaların en önemli kısımlanndan biri olması gereken kazan dairelerine, maalesef gerektiği kadar önem verilmiyor. Genellikle binaların en ücra ve kullanılmayan ölü yerlerine kuruluyor. Bu nedenle kazan daireleri gerek alan ve hacim olarak, gerekse havalandırma ve baca uygunluğu açısından norm dışıdır. Bunun yanısıra kentimizde bir takım kalorifer kazanları TSE’nin öngördüğü normlarda imal edilmiyor. Korsan üretim yapanlar var. Gerekli saç kalınlıktan ve uygun kaynak dikişleri uygulanmamakta ve basınç testlerine tabi tutulmamaktadır” dedi.

Tosun, kazan ve yakıt tankı patlama olaylarının maddi ve manevi kayıplan beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Makine Mühendisleri Odası olarak bu tip kazaların yaşanmaması için ilgili kurumlan ve halkımızı uyarıyor, dikkat edilmesini öneriyoruz. Kazan dairesi montajı yapılırken ve ilk devreye alınırken, kesinlikle proje müellifi makina mühendisinin hazır olması istenmelidir. Binalarımızda kullanılan kalorifer kazanlan ve yakıt tankları TSE belgeli, kazan operatörleri eğitimli ve belgeli olmalıdır. Yakıt satıcısından alman yakıtın TSE normlarına uygunluk belgesi istenmeli, standarda uygun yakıt kullanılmalıdır. Kazan ve ekipmanlann yıllık periyodik bakımlan yetkili servise yaptırılmalıdır”şeklinde konuştu

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *