ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

SSK ve Bağ-kur 162 trilyon alacaklı

SSK ve Bağ-kur 162 trilyon alacaklı
YAYINLAMA: 25 Kasım 2022 / 12.46
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2022 / 12.46
Prim ödeme kolaylığında Bağ-kur süreyi bir ay uzattı, SSK‘da ise bugün son gün

SSK ve Bağ-kur’un, biriken prim alacaklarının tahsili için faiz dondurması ve borçlunun isteğine ve ödeme gücüne uygun taksitlendirme işlemleri sürüyor. Bağ-kur süreyi bir ay uzatırken SSK’da süre bugün doluyor. Bağ-kur’un 20.000, SSK‘nın ise 3000 sigortalıdan toplam 162 trilyon prim alacağı bulunuyor. Kurumlar şu ana kadar bu paranın 32 trilyon lirasını taksitlendirebildi. Ancak kurumlar bekledikleri ilgiyi göremezken prim borcu bulunanlar ise uygulamaya hala soğuk bakıyor.

Bağ-kur 18 trilyon TL’yi taksite bağladı

Bağ-kur il müdürü Feyzullah Bayındırlı prim ödeme kolaylığının süresinin 1 Eylül‘de sona erdiğini, ancak bakanlığın son aldığı karar ile bu sürenin 5 Ekim’e kadar uzatıldığını söyledi. 18 Ağustos’tan bu yana devam eden uygulama kapsamında kuruma prim borcu bulunan yaklaşık 20.000 sigortalıdan 4000 kişinin borcunu taksite bağladığını, böylece 18 trilyon prim alacaklarının da taksite bağlandığını söyleyen Bayındırlı, “Kurum olarak 56.000 sigortalımız bulunmakta. Bunların yaklaşık 20 bininin prim borcu var. Toplam alacağımız ise 100 trilyon TL civarında” dedi.

Başvuranların faizi donduruluyor

Prim ödeme kolaylığının 30 Haziran 2003’e kadar kuruma prim borcu bulunanları kapsadığını, başvuranların prim borcunu ödeme güçlerine göre taksite bağladıklarını söyleyen Bayındırlı, “Prim borcunu taksite bağlayanlardan ortalama her ay talep edilen %7 faiz donduruluyor. Başvurudan itibaren taksitlendirmeye %3.6 gibi düşük bir faiz uygulanıyor. Sigortalı primini istediği taksit miktarına göre ödeyebiliyor. Bu nedenle de cazip bir uygulama. Onun için prim borcu bulunanlar en kısa zamanda başvurup bu kolaylıktan faydalansın. Son günü beklemesinler” şeklinde konuştu.

Fırsatı kaçırmayın

Taksitlendirme de bir sınırlama olmadığını söyleyen Bayındırlı, “Geciken primleri daha önce aylık %7 faiz uygulanıyordu. Borcunu yeniden yapılandırıp ödemek isteyenden bu faiz talep edilmeyecek. İsteyen sigortalı önce internette, borcunu öğrenip yine aynı sitede borcunu yeniden yapılandırmak için dilekçe örneğini doldurup kuruma teslim edebilir. Ödemeler Vakıflar bankası, Halk Bankası, Ziraat bankası şubelerine yapılabiliyor” dedi.

SSK 62 trilyon prim alacaklı

SSK İl Müdürü Alaattin Karaoğlu Gaziantep’te toplam 31.000 işveren olduğu, bunlardan iki bininin prim borcu bulunduğunu Gaziantep’te sigortalı sayısının ise toplam 81.000 olduğunu açıkladı. Prim borcu bulunan 2000 sigortalıdan toplam 40 trilyon alacaklarının bulunduğunu, bunun yaklaşık 20 trilyon Lirasının belediyelere ait olduğunu açıklayan Karaoğlu, toplam borçla birlikte 20 trilyon civarında faiz alacaklarının bulunduğunu söyledi. Borçlu işverenlerden şu ana kadar prim ödeme kolaylığından faydalanmak için 1071 sigortalının başvurduğunu açıkladı.

Borçlu belediyelerden Yavuzeli ve Nizip dışında başvuran olmadı

Prim borcunu taksitlendiren 1071 işverenden 14 trilyon TL alacaklarını taksite bağladıklarını söyleyen Karaoğlu, başvuru için bugün son gün olduğunu vurguladı. Bu arada borçlu olan belediyelerden Yavuzeli ve Nizip belediyelerinin de ödeme kolaylığından yararlanmak için başvurduğunu hatırlatan Karaoğlu, “Prim alacaklarının miktarının yaklaşık 20 trilyonu belediyelere ait. Ancak şu ana kadar yalnızca Yavuzeli ve Nizip belediye başkanları borçlarını taksitlendirmek için başvurdu. Diğer borçlu belediyelerin halen başvurusu yok. Fakat bu bir fırsat, borçluların değerlendirmesi gerekti. Zaten bugün mesai saati bitiminde prim ödeme kolaylığı uygulaması sona eriyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *