ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

SSK primleri yeni bir kaos yaratacak

SSK primleri yeni bir kaos yaratacak
YAYINLAMA: 17 Kasım 2020 / 13.29
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2020 / 13.29
Güney ve Güneydoğu Genç İş adamları Ortak Platformu uyardı…

SSK primlerinin, Sosyal Güvenlik Reformu adı altında çıkan yasayla ödenemez duruma geldiğini açıklayan 5 kentin genç iş adamları dernekleri, gerekli düzenleme yapılmadığı taktirde yaşanan olumsuz ekonomik tabloya yeni bir kaosun ekleneceğini belirtildi.

Güney ve Güneydoğulu Genç İşadamları Dernekleri'nin oluşturduğu ortak platform tarafından yapılan açıklamada, kriz nedeniyle işyerlerinin kapandığı, kapasite kullanım oranının yüzde 40’lara düştüğü belirtilerek, ekonominin yüzde 10’lara varan oranda küçüldüğü bir dönemde adeta “üretmeyin, izdiham yaratmayın” anlamına gelecek bu düzenlemenin “Sosyal Güvenlik Reformu” adı altında sunulmasının son derece olumsuz etki yaratacağı vurgulandı.

Başkanlar, uygulamanın yürürlüğe girmesiyle işverenin şu anda günlük 7 milyon liradan hesaplanan sigorta prim tabanının 11 milyon 500 bin liraya çıktığını ifade ederek, “Bunun işverene asgari ücretle çalışan bir işçi için getireceği yük 123 milyon liradır. Yani 222 milyon lira olan asgari ücretli için 340 milyon liranın üzerinde prim ödenmesi gerekecek ve bir işçinin maliyeti 500 milyon liraya ulaşacak. Değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte SSK prim yükü bir anda hiçbir ekonomik göstergeye ve gerekçeye dayandırılamayacak şekilde tavanda yüzde 547, tabanda yüzde 107 oranında artacaktır. 4447 Sayılı Kanun öncesinde işverenin prim yükü 1999 yılında ortalama net ücretin yüzde 23’ü büyüklüğünde iken, bu oran 2000 yılında yüzde 41’e yükselmiştir. 2001 Yılı’nda belirtilen madde gereği prime esas kazanç üst sınırı, alt sınırın 5 katı oranında yükseltilmiş günümüzde prim yükü işçiye ödenen prime yaklaşmıştır” diye konuştu.

Son iki yılın krizlerle boğuşularak geçtiği hatırlatılırken, ülke sanayisini verimli kılmak üzere politikalar üretmesi gereken devletin, akıl almaz uygulamalarla ülke sanayisini bezdirecek haksız ve yanlış uygulamalar içerisine girdiği kaydedildi. Genç İş adamları Dernekleri tarafından yapılan açıklamada, “Devletin bu tavrında ısrar etmesi, maliyetlerle boğuşan sanayiyi ve dolayısıyla da ihracatı negatif etkileyecek. 5 Milyon işsize rağmen işsizlik artacak. Kayıt dışına çıkış hızlanacak ve sonunda bu tip uygulamalardan gelir artışı bekleyen devlet umduğunu bulamayacak ve negatif etkile- nek. 1 Nisan 2002 tarihindeki yüzde 54 prim artışı uygulamasından bir an önce dönülmeli ve SSK prim esas taban ve tavan miktarının karmaşık hesaplardan çıkılıp, yeni bir düzenlemeye gidilerek üretimin bu sorundan bir an önce kurtulması sağlanmalı” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *