ANASAYFA arrow right Eğitim

Sözlü sınav kaldırılmalı

Sözlü sınav kaldırılmalı
YAYINLAMA: 12 Ocak 2022 / 15.18
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2022 / 15.18
TBMM’de görüşülmesine başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısına her kesimden tepkiler geliyor.

Öğretmen okulları ve öğretmen liseleri mezunları, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada öğretmenler arasında ayrımcılığa neden olacağına dikkat çekildi.

Öğretmen okulları ve öğretmen liseleri mezunlarınca yapılan açıklamada, “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, öğretmenler arasında ‘kadrolu, ücretli, sözleşmeli’ olmak üzere zaten var olan ayrımcılığa ‘uzman öğretmen, başöğretmen’ gibi iki statü daha ekliyor, ayrımcılığı körüklüyor. Aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücretler ödeyerek, farklı statüler uygulayarak eşitsizliği derinleştirmek öğretmenlerin mesleklerini gerektiği gibi yapma isteğini azaltır, coşkusunu yok eder, onları derinden incitir” denildi.

Öğretmenlerin çalışma koşulları, hakları, okulların durumu, mesleklerinde ilerlemelerinde yetkinliklerin değil, siyasi görüşlerin etkili olması, öğrencilerin çeşitli yoksunlukları, iktidar yanlısı olanlar dışındaki öğretmen örgütlerinin eğitim politikalarının belirlenmesi konusunda yok sayılması gibi sayısız sorunun çözüm beklediğine dikkat çekilen açıklama şöyle:

“Bütün bu sorunlar, çalakalem hazırlanmış 12 maddelik bir yasayla çözümlenemez. 10 yıllık öğretmene 180 saat, 20 yıllık öğretmene 240 saat olarak kim tarafından verileceği, içeriğinin ne olacağı belli olmayan bir eğitim ve nesnelliği kuşku götürecek bir sınavla verilecek “uzmanlık, başöğretmenlik” gibi payeler, veliler ve öğrenciler arasında da öğretmenlerin saygınlığını zedeleyecek, gereksiz çatışmalara neden olacaktır.

Siyasi iktidar, ‘Öğretmen Meslek Kanunu Teklifi’ni ivedilikle geri çekmeli; en kısa zamanda yalnızca yandaş olanların değil, tüm öğretmen örgütlerinin, üniversitelerin, velilerin, öğrencilerin, yerel yönetimlerin kısaca bütün tarafların katılacağı, sorunların ve çözüm önerilerinin özgürce dile getireceği bir ortam yaratılmalı; ILO ve UNESCO tarafından hazırlanmış, altında devletimizin de imzası olan Öğretmenlerin Statüsü’ne İlişkin Tavsiye Karar”ı da dikkate alınarak kapsamlı bir yasa hazırlanmalıdır.

Ülkemizin ‘çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkması’ çocuklarımıza sağlayacağımız eşit, nitelikli, demokratik, kamusal, karma bir eğitimle ve bu eğitimi verecek nitelikli, mutlu öğretmenlerle olanaklıdır.”

Eğitim uzmanı Dr. Sakin Öner, 1 milyon 200 binin üzerindeki öğretmeni yakından ilgilendiren kanun  tasarısının, konunun paydaşlarının görüşleri tam olarak alınmadan alelacele hazırlandığı için eleştirildiğine dikkat çekerek “Kanun tasarısında öğretmenliğe ilk atamada uygulanmakta olan mülakat sınavının da kaldırılacağı hükmü mutlaka ilave edilmelidir” dedi.

Dr. Öner’in tasarıyla ilgili eleştiri ve önerileri şöyle:

- Öğretmen kariyer basamakları sınavında mutlaka yüzde 50 oranında öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular ve yüzde 50 oranında  branş bilgisi ile genel kültür, güncel sorunlar, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular sorulmalıdır.

- Öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkânı sunulurken lisans üstü eğitim için de çok önemli teşvikler verilecek. Fakat kariyer basamakları uygulanırken büyük sıkıntılar olacak. 10 yılını tamamlayan her öğretmen Uzman Öğretmen veya 10 yılını dolduran her Uzman Öğretmen Başöğretmen olamayacak.

- 2005 yılında yapılan sınavda sadece öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular soruldu. Sınav sonunda branşında yetkin ve etkin olmayan, ders dışı hiçbir etkinlikte yer almayan ve performansı düşük olan bazı öğretmenler sınavı kazandı, branşında yetkin ve etkin olan, öğrencilerini proje yarışmalarına hazırlayıp başarılı olan  ve performansı yüksek bazı öğretmenler ise barajı aşamadığı için Uzman Öğretmen olamadı. Bu sınavın en büyük eksikliği, branş bilgisi ile ilgili soru bulunmamasıydı. Bu sınavlarda ayrıca genel kültür, güncel meseleler, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular da sorulmalıdır.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *