ANASAYFA arrow right Yaşam

Sözleşmenin kaldırılmasıyla kadınlar ve çocuklar savunmasız hale geldi

Sözleşmenin kaldırılmasıyla kadınlar ve çocuklar savunmasız hale geldi
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 21.04
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 21.47
Güç Birliği Partisi Genel Başkan Baş Danışmanı ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Eyyup Can Palta, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki

Palta, “İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken, yüzlerce kadın katledildi, yüzlerce çocuk istismara maruz kaldı. Dolayısıyla sözleşmenin kaldırılması bu sayıların artacağı anlamına gelir. Kadınlar ve çocuklar sözleşmenin kaldırılmasıyla savunmasız bırakıldı. Bu yanlış karardan dönülmesi gerekiyor” dedi.

Tarih sayfalarına utanç verici bir leke olarak yazılacak

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların, çocukların ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan ve onları şiddete karşı koruyan uluslararası bir anlaşma olduğunu ifade eden Palta, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına çok değerli olan bu sözleşmeden çıkılmasının tarih sayfalarına utanç verici bir leke olarak yazılacağını söyledi. “Yasa, devletin kadına yönelik şiddeti yok etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, kız çocuklarını ayrımcılıktan, şiddetten ve tacizden korur. Dolayısıyla kadın ve çocuklar için önemli olan bu sözleşmenin kaldırılması çok büyük bir yanlıştır. Çünkü milyonlarca kadının canı tek bir kararnameye sığdırılamaz” açıklamasını yaptı.

Ülkemizde, 2020 yılında 300 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna göre 2020 yılında ülkemizde 300 kadın öldürüldüğünü, öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğünün tespit edilmediğini, 22’sinin ekonomik, 96’sının ise boşanmak istediği, barışmayı, evlenmeyi ve ilişkiyi reddettiği için öldürüldüğünün altını çizdi. “182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

150 milyon civarında kız çocuğu cinsel istismara uğruyor

Güç Birliği Partisi Genel Başkan Baş Danışmanı ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Eyyup Can Palta, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Birleşmiş Milletler’ in Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırma Raporu’na göre; dünyada her yıl 73 milyon erkek çocuğu ve 150 milyon civarında kız çocuğu cinsel istismara uğruyor. Dünyada durum böyle iken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında; Türkiye’ de 2014 ve 2017 yılları arasında 7 bin 466 erkek çocuğu ve 51 bin 818 kız çocuğu cinsel istismara maruz kaldı. Bu rakamlar sadece buz dağının görünür yüzüdür. Adliyeye intikal etmemiş istismar vakaları da birlikte düşünüldüğünde durumun daha vahim olduğu ortadadır. Yine Adalet Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında çocukların karıştığı cinsel istismar davalarında 17 bin 589 olan suç sayısı, 2019 yılında 22 bin 689’a ulaştı. 2019 yılında işlenen cinsel suçların neredeyse yarıya yakını çocuklara karşı işlendi.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *