ANASAYFA arrow right Eğitim

"Sosyoloji, yılda 9 bin mezun veriyor ama 5 yıldır atama yok"

"Sosyoloji, yılda 9 bin mezun veriyor ama 5 yıldır atama yok"
YAYINLAMA: 14 Mart 2021 / 17.30
GÜNCELLEME: 14 Mart 2021 / 17.55
TBMM'ye verdiği kanun teklifiyle Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyoloji bölümlerine 2020'de yerleşen öğrenci sayısının 7 bin 752 kişi olduğuna dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin sosyoloji bölümlerinin yılda 9 bine yakın mezun verdiğine ancak 2015'ten beri kamu kurumlarına sosyolog atanmadığına dikkat çekti.

Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na bir kanun teklifi veren Gürer, Devlet Memurları Kanunu'nun 4. Maddesindeki "tabip veya uzman tabiplerin" ibaresinin yanına "sosyologlar" ibaresinin de eklenmesini önerdi.

2020'de 7 bin 752 öğrenci 

Gürer, "2020'de yapılan Yükseköğretim Kurumlan Sınavı'nda (YKS) açılan kontenjan sayısı 8 bin 101 iken bölüme yerleşen öğrenci sayısı ise 7 bin 752 kişidir. Sosyoloji bölümleri için kontenjan sayısı Vakıf üniversitelerinde 864, Devlet üniversitelerinde 5 bin 596, açıköğretim fakültelerinde İse 1 bin 641 olarak belirlenmiştir" dedi.

Açılan kontenjan sayılarına ve bölüm mezunlarının istihdam oranlarına bakıldığında arada ciddi farklar oluştuğuna dikkati çeken Gürer, "Ne yazık ki istihdam kısmında 2014'ten bu yana merkezi atımlarda sembolik kontenjan rakamları açılırken, 2015'ten bu yana sosyologlar istihdam edilmemiştir. İstihdam alanında bir cazibe yaratılmasının bu bilim alanının gelişim kaydetmesine de olanak sağlayacağı göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

"Sosyologların unvanı yok"

CHP'li Ömer Fethi Gürer, kanun teklifinde ise şu ifadelere yer verdi:

"Yönetmelikte unvan tanımlarının yer almaması sözleşmeli pozisyonunda çalıştırılmak üzere kadro tahsis edilen alımlarda sosyologların yer alamamasına neden olmaktadır. Bazı projelerde sözleşmeli olarak sosyolog istihdamı sağlanmasına karşın bağımsız bir unvan olarak cetvelde yer almamaktadır. Bu sebeple yönetmelik revize edilerek sosyolog unvanının ilgili yönetmeliğe eklenmesi sosyologların istihdam konusunda yaşadıkları sorunun bir nebze olsun azaltacaktır."

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *