ANASAYFA arrow right Güncel

Sosyal konut projesinde en fazla konut İstanbul'dan sonra Gaziantep’e ayrıldı

YAYINLAMA: 29 Kasım 2022 / 22.04
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2022 / 22.19
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi ve GASKİ 2022 Yılı 2. Olağan Toplantısı 3. Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ile diğer ilçe belediyelerin 2023 yılı bütçeleri oy birliği ile meclisten geçti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı Bütçesi 8 milyar TL, Şahinbey Belediyesi 3 milyar 800 milyon, Şehitkamil Belediyesi 2 milyar 980 milyon, Nizip Belediyesi 337 milyon, Nurdağı Belediyesi 75 milyon, Oğuzeli 147 milyon, İslâhiye Belediyesi 162 milyon, Araban Belediyesi 42 milyon, 124 bin, Yavuzeli Belediyesi 62 milyon, Karkamış Belediyesi 30 milyon TL olarak belirlendi.

En iyisi olmak için çalışmalarımız devam edecek

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi ve GASKİ  2022 Yılı 2. Olağan Toplantısı 3. Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ Başkanlığında gerçekleştirildi. Yoklama alınması ile açılan meclis, bir önceki birleşim tutanağının kabul edilmesiyle devam etti. Meclisin ana gündem maddesini belediyelerin 2023 bütçeleri oluşturdu.

Gaziantep son 9 yılda Fatma Şahin liderliğinde önemli bir noktaya geldi

Gaziantep’in son 9 yılda Fatma Şahin liderliğinde önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, “Bu şehir, UNESCO'nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağına’, daha sonra EBRD’nin ‘Yeşil Şehirler ağına, daha sonra OECD’nin ‘Şampiyon şehir, Şampiyon Başkan’ kategorisine girdi ve dünyada üst seviye belediyeler arasına girdi. Ancak geldiğimiz nokta küçümsenebilecek bir nokta değil. Elbette daha iyisine talibiz, en iyisi olmak için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Karadağ, “Kentsel dönüşümde son 20 yıldır çalışmalar yapılıyor. Yeterli mi? Değil. Ancak 20 yıldan daha önceki dönemde koca bir gecekondu oluştu. Bu anlamda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın açıkladığı 500 bin sosyal konut projesinde en fazla konut İstanbul'dan sonra Gaziantep’e ayrıldı ve 15 bin konut yapılıyor. Dolaysıyla olmalı dedikleriniz arasında birçoğu yapılıyor. Dijital ve akılcılık belediyecilik anlamında da Türkiye’deki belediyeler arasında lider denebilecek bir konumdayız. En son Çiftçi Kart uygulaması başlıyor. Bu alanda çok şey yapıldı” diye belirtti.

Şu anda bile günlük 10 bin yolcuyu geçtik

‘Gaziray sadece meclis üyelerin değil tüm şehrin gurur buyabileceği bir proje’ diyen Karadağ, “Gaziray’da raylar eksik değil. 25.5 km’lik alanda hem raylar yapıldı hem de hızlı trenin altyapısı tamamlandı. Vagonlarımızın yapımı Sakarya’da devam ediyor. Yerli ve milli vagonlarımız yapılıyor, 2023 yılı sonlarında teslim edilecek. Şu anda bile günlük 10 bin yolcu taşmayı geçtik” tespitini yaptı.

Son 10 yılda Büyükşehir Belediyesi 2 milyar TL’den fazla faize para ödemiş

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, “8 milyar gibi bir gider bütçemiz var iken 7 milyar 300 milyon lira da bir gelir bütçesi var. Aradaki 700 milyon lira iç borçlanma ile finanse edilecek. 2019-2023 stratejik raporunuz çöktü. 8 milyar TL olan bütçe 2023 yılında 16 milyar TL olacak. İnsan Kaynakları ve Kurumsal Daire Başkanlığı’na 1 milyar 800 milyon TL’lik bütçe ayrılmış. Ancak bu paranın nereye harcanacağını göremedik. Son 10 yılda Büyükşehir Belediyesi 2 milyar TL’den fazla faize para ödemiş. Hangi performanstan bahsediyorsunuz?” sorusunu sordu.

Şirketlerin 2022 yılından kalan 222 milyon lira borcu var

‘Geçmiş dönem borç stok miktarında yapılanların büyük kısmının borçlanma yoluyla finanse edileceğini söylemişsiniz’ diyen Kireç, “Borcu borç ile kapatırsak ya borç alıp faizi ödersek, yatırım harcamalarına kaynak ayıramayız. Bütçenin yüzde 35’i yatırım giderleri ama bunun yüzde 50 olması gerekiyor. Cari transferler ve mal alış giderleri bütçenin yatırım giderlerinden daha fazla. Şirketlerin 2022 yılından kalan 222 milyon lira borçları var. Belediyeden şirketleri finanse ediyorsunuz, belki de bu dönem bu borç 250-300 milyonu bulabilir” uyarısında bulundu.

Kireç, “Gazirayın yolcu kapasitesinin 380 bin kişi olduğunu söylediniz. Fakat ortada sadece iki kiralık vagon var, yarım saatte bir sefer yapıyor, raylar daha yapılmamış. Metro ağı olmadığı sürece bu banliyö işi yapılmaz. 8 milyar TL’lik bütçede metro ile ilgili bir şey göremedik. Sosyal yardım bütçesi genel bütçenin yüzde 1,5’i. Gaziantep’in yeşil alan ödül aldığınızı söylediniz, bu ödülü verenler yeşil alanları görse o ödülleri tekrardan alır. Bütçe şeffaflık, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, insanın ön plana çıkarılması, emanet demek” ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Beyhan Külekçi, “Belediyecilik doğumdan ölüme kadar insanı ve mekanı kapsayan, kentleri yaşanabilir hale getiren, insan hayatını kalitesini yakından ilgilendiren bir organizasyon. Bu organizasyon olarak ele alınan bütçe sadece şehrin sorunlarını çözmeye yönelik değil, aynı zamanda şehrin nasıl daha en kaliteli hale getirileceğine yönelik olmalı” şeklinde konuştu.

Eşsiz ve kültürel zenginliğin göbeğinde kültürsüzlükten can çekişen koca bir şehir olduk

Külekçi, “Eşsiz ve kültürel zenginliğin göbeğinde maalesef kültürsüzlükten can çekişen koca bir şehir olduk. Bizim uzun uzun listelerimiz olmalı okullarımızın başarısını anlatan. Büyük kurumsal firmalarımız olmalı, ülkeye ve dünyaya sistemde ve profesyonellikle örnek olan kiralık manşetlerde göz boyayan değil. Sayısız sanatçımız, yazarımız, aydınımız olmalı. Toplumun kanayan yaralarına parmak basan, siyasilerin ve gösteriş yarışmalarının ardından kaybolmayan birçok derneğimiz olmalı” dedi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *