ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sosyal ittifak ve bölünme sancısı 

Sosyal ittifak ve bölünme sancısı 
YAYINLAMA: 01 Şubat 2021 / 14.07
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2021 / 14.07
Solda yeni kurulan SHP’nin, HADEP ile ittifak yaparak seçime gitme hazırlığı CHP’de tedirginlik yaratırken, HADEP tabanının ittifaka sıcak bakmadığı belirtiliyor. CHP’liler bu ittifaktan etkilenmeyeceklerini söylerken, ÖDP geniş tabanlı sol ittifaka sıcak baktığını açıkladı, Bu arada solda ve sağda sayıları giderek artan partiler ise seçmeni huzursuz ediyor.

CHP Şahinbey İlçe Başkanı Burhan Tanrıöver, SHP’nin veya bu partinin HADEP ile yapacağı ittifakın CHP’yi hiçbir şekilde etkilemeyeceğini iddia etti. CHP'nin tam da iktidara yürüdüğü, kitlelerin umudu olma konusunda adımlar attığı bir dönemde, yeni sosyal demokrat partinin kurulmasının sosyal demokrat harekete zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını açıklayan Tanrıöver, “SHP’yi kuran Murat Karayalçın, sosyaldemokrat oylar sayesinde büyükşehir belediye başkanlığı ve Bakanlık yaptı. Geniş halk yığınlarının ekonomik kriz yüzünden inim inim inlediği, çözümün de ancak CHP iktidarında olduğu şu dönemde eski bir partilinin HADEP'le işbirliği yapacağını ilan etmesi sosyaldemokrat harekete ve ülkenin geleceğine ihanet değilse bile çok ağır sorumsuzluk örneğidir. Bu kadar önemli görevlerde bulunan bir kişiden, CHP çatısı altında sosyal demokrasinin iktidarı için mücadele etmesini beklerdik” dedi.

Karayalçın’ı kimsenin partiden zorla göndermediğini söyleyen Tanrıöver, “Öyle her kafası bozulan gider parti kurarsa o zaman kimse bunun içinden çıkamaz. Solun şu anda en güçlü ve en köklü partisi CHP’dir. Sosyal demokrasinin birlikteliğini savunan insanlar CHP’ye destek vermelidir. Bu desteği vermeden solun birlikteliğinden söz etmek, gelin birleşelim yüzde 40’lara ulaşalım demek hayalden başka bir şey değildir. CHP olarak bu tür oluşumlara aldırış etmiyor, partimizi iktidara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

HADEP İl Başkanı Abdullah İnce ise SHP’nin yanı sıra CHP, EMEP, ÖDP’den ayrılanlarla bir araya gelinerek parti kurma çalışmasının ertelendiğini ifade ederek, “Önceleri böyle bir oluşuma sıcak bakılıyordu. Çünkü bir ihtiyaç vardı, fakat olmadı. Şimdi ise SHP-HADEP ittifakı üzerinde duruluyor. Bu konuda çalışma var. Zaten HADEP olarak ilkeli ittifaktan yanayız. Yani, demokratikleşme, idam cezasının kaldırılması, Kürt sorununa çözüm gibi konularda bizimle aynı düşünen hangi parti olursa ittifak yapabiliriz. Demokratikleşmede her türlü fedakarlığı göstermeye hazırız” dedi.

“HADEP tabanı böyle bir ittifaka sıcak bakıyor mu?” sorusuna ise İnce, “Karayalçın’ın geçmişi bizim tabanda ilk etapta bir takım endişelere yol açıyor. Karayalçın’ın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde ülkede faili meçhuller oldu, köy yakmalar, zorla göçler yaşandı. Yani geçmişi güven verici değil. Ama Karayalçın samimi olur da güven verirse, ilkelerimizi kabul ederse, neden ittifak olmasın. Zaten tabanımız örgütüne bağlıdır. Örgütün aldığı karara büyük ölçüde uyar. Yapılacak ittifakta ÖDP yok, ancak ÖDP, CHP, EMEP’ten ayrılanlara çağrı yapılır. Aydınlar gelirse güçlü bir parti olur. Türkiye’nin gerçekten demokratikleşmesini ve büyümesini, AB’ye girmesini isteyen her kesim bir çatı altında birleşebilir. Buna ihtiyaç var” yanıtını verdi. SHP-HADEP ittifakından CHP’nin etkileneceğini hatırlatan İnce, “SHP’dekiler, CHP’nin içinden gelen insanlar. Elbette bunların CHP içerisinde belli bir gücü var. Tabana sahip insanlar. Yapılacak ittifaktan CHP çok yara alacaktır. Halen CHP’de rahatsız olup, böyle bir oluşumu ya da ittifakı bekleyenler var. Zaten CHP’nin barajı aşıp aşamayacağı belli değil” diye konuştu.

SHP-HADEP ittifakının henüz belli olmadığını ifade eden ÖDP İl Başkanı Mehmet Küçükarslan, “Aslında HADEP, ANAP’la da ittifak yapacağını söylüyor, yapabilir de. SHP veya diğer partilerden ayrılan sosyaldemokrat aydınlar yan yana gelerek oluşturacakları bir ittifak ile de seçime gidebileceklerini söylüyor. Başarılı olunur mu, zaman gösterir. Zaten Baykal’ın sol anlayışı sosyal demokratlıktan biraz sağa kaymış” dedi.

Solda aslında geniş tabanlı bir oluşuma ihtiyaç olduğunu hatırlatan Küçükarslan sözlerine şöyle devam etti: “ÖDP olarak bundan 7 ay kadar önce parti meclisi toplantısında şöyle bir karar aldık. Türkiye’de artık solun iktidar olması için emekten, barıştan ve demokrasiden yana olan güçler, sosyal demokratlardan sosyalistlere kadar Kürt kimliği taşıyanları da içine alacak geniş bir kitle ile ittifak oluşturup seçime öyle gidelim dedik. Fakat daha sonra SHP-HADEP arasında farklı girişimler ortaya çıktı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *