ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sosyal güvenlik kuruluşları tek çatı altında toplanmalı

Sosyal güvenlik kuruluşları tek çatı altında toplanmalı
YAYINLAMA: 18 Kasım 2022 / 15.04
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2022 / 15.04
Avrupa birliğine hazırlanan Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi sağlık alanındaki yetersizlikler ve çarpık uygulamaların insanların sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanmasını engellerken, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında olmaması ve genel sağlık sigortasının uygulanmamasının büyük handikap olduğu vurgulandı.

Nüfusun yüzde yirmisinin hiçbir sosyal güvencesi yok

Nüfusun yüzde 40’ının SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının çatısı altında bulunduğu, sağlık hizmeti alabildiğini hatırlatan Aile Hekimi Uzmanı Dr. Haydar Erkişi, bunun yanında nüfusun yüzde yirmisinin hiçbir sosyal güvencesinin bulunmadığını açıkladı.

Aile hekimliği uygulamasına geçilmeli

Erkişi, “Sosyal güvenlik kuruluşlarının ayrı ayrı olması büyük yanlış. Öncelikle sağlık sistemi sağlıklı politikalar ile yeniden yapılandırılmalı ve tüm insanların sağlık hizmetinden faydalanmasının önü açılmalı. Bunun için önce bütün kuruluşların bir çatı altında birleşmesi lazım. Geriye kalan insanlar ise genel sağlık sigortası ile sigortalandırılmalılar ve sağlık hizmetlerinden faydalanmalı. Bunlar yapıldıktan sonra Avrupa’da olduğu gibi aile hekimliği uygulamasına geçilmeli. Bugün Avrupa’da insanların ilk başvurduğu hekim aile hekimidir. Ama Türkiye’de bu henüz yerleşmedi. Çünkü altyapı buna uygun değil. Örneğin yurtdışından gelen gurbetçiler hasta sağlık sorunları olduğunda öncelikli olarak aile hekimine gidiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *