ANASAYFA arrow right Yaşam

Son yağışlar olmasa tarımsal üretimde yok yılı olurdu

Son yağışlar olmasa tarımsal üretimde yok yılı olurdu
YAYINLAMA: 26 Ocak 2021 / 17.23
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2021 / 17.23

Uzunca süredir kurak bir dönem yaşayan Gaziantep'te üretici çiftçilerin tedirginlik yaşadığını söyleyerek kış şartlarının hissedilmesi ile çiftçilerin rahat bir nefes almaya başladığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, "Son yılların en kurak dönemini yaşadık. Son yağışlar olmasaydı tarımsal üretim önümüzdeki yıl yok denecek seviyelere düşebilirdi" dedi. Çolak, çiftçinin tüm riskleri göze alarak üretime devam ettiğini de söyleyerek, "Çiftçilerimiz de tarım danışmanlarımız da destek bekliyor. Verilen destek oranlarında bir artış yaşanmadı yetersiz. Üretimin her aşamasında yer alan tarım danışmanlarımızın aldığı ücret asgari ücretin bile altında kalmıştır" dedi.

Çiftçilerimiz uzunca süre kuraklıktan tedirgin oldu

Uzunca süre kuraklık yaşayan Gaziantep'te çiftçilerin tedirginlik yaşadığını söyleyerek kar yağışının ve hava sıcaklıklarının düşmesi ile üretimde oluşabilecek zararların önüne geçildiğini açıklayan Çolak, " Ocak ayının 10'una kadar son yılların en kurak dönemini yaşadık diyebiliriz. Ocak ayının 10'undan itibaren yağışlarımız gelmeye başladı. Yağmurumuzun ardından kar yağması da tarım ve çiftçiler için deyim yerinde ise ilaç gibi geldi diyebiliriz. Çiftçiler uzun süredir yağış ve kar bekliyordu. Şu günlerde iklimsel olarak don olayı da yaşıyoruz. İklimsel olarak bu dönemde oluşan don olayları hiçbir ürünümüzü etkilemez. Havaların sıcak gitmesi dolayısıyla bazı bitki türlerinde hafif uyanmalar yaşansa da havaların ani olarak soğuması ile yeniden bitkiler uyku moduna geçti. Bu durumda oluşabilecek zararların önüne geçti" ifadelerine yer verdi.

Çiftçinin umudu şubat ve mart yağışlarında

Çiftçinin şubat ayının ikinci yarısında ve mart ayında yağış umut ettiğini söyleyerek kuraklığın devam etmesinin üretim açısından risk doğurabileceğini belirten Çolak, "Çiftçilerimiz kuraklıktan dolayı uzunca bir süre tedirgin oldu aslında. Çünkü yağışlar olmasaydı ve kuraklık devam etseydi seneye gerçekleşecek olan üretimler çok büyük oranda etkilenecekti. Tarımsal üretimin düşmesi de hiç istenilmeyen ve telafisi olmayacak bir durum. Şubatın ikinci yarısında ve mart ayında yağışların artmasını arzuluyoruz. Son yağan yağmurlar çiftçilerimizin yüreğine su serpti diyebiliriz" ifadelerinde bulundu.

Çiftçilerin pandemi sürecinde sağlığını ortaya koyarak var gücüyle çalıştığını söyleyen ve bu fedakarlığın karşısında da devletin desteğini hissetmek istediklerini dile getiren Çolak, "Çiftçilerimiz hiçbir zaman tedirginliğe kapılmasın. Çiftçilerimiz üretim için tüm fedakarlığı her zaman verdiği gibi yine vermeye hazır. Çiftçilerimiz bu pandemi sürecinde sağlığını ortaya atarak var gücüyle çalıştı. Üretmeye devam etti. Biz burada sadece devletin desteğini arkamızda hissetmek istiyoruz. Tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. 2021 yılı destekleme bütçeleri açıklandı ve geçtiğimiz yıldan hiçbir farkı yoktur. Tarımsal girdi maliyetlerine baktığımızda ise çok büyük bir artış söz konusu. Yüzde 50'den yüzde 100'e kadar artan girdi maliyetleri ile karşı karşıyayız. Desteklemelerin de o oranda yükselmesi gerekirken desteklerin aynı oranda kalması çiftçiyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Çiftçi üretiyorsa desteklerin de arttırılması gerekiyor. İthalatın önünün açılmaması gerekiyor" diye konuştu.

Tarımsal üretimin her aşamasında yer alan ve sahada çalışan tarım danışmanlarına ödenen desteklerin yetersiz olduğunu söyleyen Çolak, "Sahada çalışan tarım danışmanlarına ödenen destekleme yetersiz. Üretimin her aşamasında üreticilerin yanında olan, sahada aktif çalışan, çiftçinin ayağına bilgi götüren tarım danışmanlarına ödenen desteklemede hiçbir artış yapılmamasıyla danışmanlarımızın aldığı aylık ücret asgari ücretin dahi altında kalmıştır. Tarım danışmanları için verilen destekleme ücretinin belirlenmesi noktasında enflasyon oranı dikkate alınmamıştır. Tarım danışmanlarına ödenecek olan desteklemenin tekrar değerlendirilmesi ve mühendislerimize hak ettiği ücretin ödenmesi gerekmektedir. Tarım danışmanları için yapılan destek ödemelerinin her yıl düzenli bir şekilde arttırılması gerekmektedir. Maaşlarının asgarin ücretin dahi altında kaldığı bu durumun önüne geçilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bilim ve tekniğin ışığında çiftçilerimizin üretimini arttırmak için sürekli sahada olan Covit-19 pandemi döneminde dahi sahadan ayrılmayan tarım danışmanlarımızın destekleme miktarı arttırılmalıdır" açıklamalarında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *