ANASAYFA arrow right Güncel

Son on yılda, 334 bin 738 kız çocuğu evlendirildi

YAYINLAMA: 25 Kasım 2022 / 21.30
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2022 / 21.30
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Deniz Can Akpek, ‘Türkiye’de her güne çocuklarla ilgili hak ihlali haberleriyle uyanıyoruz’ dedi

Akpek, “Manşetlerde sürekli kaçırılan, cinsel istismara uğrayan, işkence edilen, canice öldürülen, evlilik adı altında her türlü istismar ve sömürüye tabi tutulan, işçi olarak çalıştırılan ve ağır çalışma koşulları nedeniyle hayatları sönen çocuklar. TÜİK’in raporuna göre 2019 yılında hayatını kaybeden çocuk sayısı 2 bin 440 olarak kayıtlara geçerken, EGM tarafından bu ölümlerden bin 462’sinin ‘şüpheli’ olduğu belirtilmiş” dedi.

Gaziantep’te 2019 yılında 681 bebek 1 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi

Kent nüfusunun yüzde 37'sini çocukların oluşturduğunu kaydeden Akpek, “Gaziantep'te de kötü bir istatistik mevcut. Gaziantep’te 2019 yılında 681 bebek 1 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi. TÜİK verilerine göre, 1 yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 iken bu oran Antep’te 16,2. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Urfa ve Antep’te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Antep’te 19,1 ve Urfa’da 19,6 olarak seyrediyor” şeklinde konuştu.

Akpek, devletin gerek Anayasa gerekse de çocukları korumaya yönelik imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirme noktasında attığı adımların eksik ve yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. “Devletin çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunmasını sağlamak en temel görevlerinden biri. Bu hususta devlet, çıkarılmış olan kanun maddelerinin doğru bir şekilde hayata geçirilmesini ve uluslararası anlaşma hükümlerinin gereklerinin yerine getirilmesini sağlamalı” diye belirtti.

Çocuklara sağlıklı bir gelecek sunulması devletlerin en temel hedef olmalı

Akpek, “Çocuklara yönelik şiddet, çocuk sağlığı, eğitimi ve durumlarına ilişkin düzenli veriler toplanmalı, koruyucu ve önleyici tedbirlere yoğunlaşılmalı, çocuğu koruma görevini üstlenen kurumlar yasa çerçevesinde görevini layıkıyla yerine getirmeli ve bu kurumlar sürekli denetlenmeli, ebeveynler için eğitimler sağlanmalı, çocukların doğrudan destek alabilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri kurumlar oluşturulmalı. Unutulmamalıdır olanı değiştirmek çok zordur, fakat olacağı şekillendirmek bizim elimizde. Çocuklarla ilgili yaşanan hak ihlalleri ülkelerin en büyük ve en önemli sorunlarıdır, bunların çözümü sağlıklı bir geleceğin inşası demek. Çocuklarla ilgili sorunların çözümü onlara sağlıklı bir gelecek sunulması devletlerin en temel hedef olmalı” açıklamasını yaptı.

On sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır

Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Deniz Can Akpek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” imzalanmış ve o tarihten günümüze 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edildi. Türkiye, sözleşmeyi 14 Eylül 1990 tarihinde imzaladı. Bu sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır. Bu sözleşmede yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, ana, babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler. Her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler. Her çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkına saygı gösterirler.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *