ANASAYFA arrow right Ekonomi

Son bir yılda toplam 90 atölye kapısına kilit vurdu

Son bir yılda toplam 90 atölye kapısına kilit vurdu
YAYINLAMA: 01 Aralık 2021 / 21.16
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2021 / 21.16
Triko atölyeleri de her sektör gibi doların artmasından nasibini aldı. 4 liraya alınan iplik 12 liraya, 16 litrelik makine yağı da 90 liradan 350 liraya yükseldi.

Doların yükselmesinin yanı sıra ara eleman bulunmaması triko sektörüne büyük darbe vurdu. Eleman yetersizliği nedeniyle işlerin yüzde 70 düştüğü ifade edilirken, kayıt dışı çalışanların oranları ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

Kapanan atölye sayısı arttı artmaya da devam ediyor

Sektörün son durumunu Sabah’a değerlendiren Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Yusuf Sezer, “Son bir yılda toplam 90 atölye kapısına kilit vurdu. Sonuç olarak kapanan atölye sayısı arttı, artmaya da devam ediyor” dedi.

Tekstil kentte çok fazla eleman ihtiyacı var

Ara eleman sorununun had safhaya ulaştığı dolayısıyla sektörün yüzde 30 kapasitesi ile çalıştığının altını çizen Sezer, “Tekstil kentte çok fazla eleman ihtiyacı var. İş var, üretim var, ancak eleman olmadığından çalışamıyoruz. Geçmiş dönemlerde küçük yaşlarda çocuklar bir ustanın yanında çalışır, zamanla işi kavrar meslek erbabı olurdu, ancak şu anda 17-18 yaşındaki birine işi öğretemiyoruz. Ara eleman açığını Suriyelilerden kapatmaya çalışıyoruz, ama Suriyelilerde iş ahlakı, disiplin ve saygı yok” şeklinde konuşma yaptı.

Eleman eksikliği atölyelerin çalışma kapasitelerini düşürdü

Eleman eksikliği nedeni ile atölyelerin çalışma kapasitelerini düşürdüğünü kaydeden Sezer, “Bazı atölyelerimiz çalışma kapasitesini yarıdan da aşağıya düşürdü. Geçmiş dönemlerde gece vardiyasında çalışan atölyeler varken, eleman sıkıntısı nedeniyle esnafın yüzde 80’i gece vardiyasını kapattı, çalışmıyorlar. Dernek olarak, eleman sorunu çözmek için ilgili kurum ve kuruluşlara irtibata geçtik” açıklamasında bulundu.

Triko sektörü de doların artmasından üzerine düşen payı aldı

Başkan Sezer, doların yükselmeyle birlikte ham madde fiyatlarında yüzde 200 artış yaşandığını vurguladı. “Her sektör gibi triko sektörü de doların artmasından üzerine düşen payı aldı. 2019 yılında 4 liraya aldığımız dikiş ipliği 12 liraya, 90 liraya aldığımız 16 litrelik makine yağı ise 350 liraya yükseldi. Dolar yükseldikçe ayakta durma ve rekabet etme gücümüz azalıyor. Bulunduğumuz Tekstil kentte dükkân kiraları 3 bin liradan başlıyor 70 bin liraya kadar çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Suriyeliler de çalışma ahlakı yok, saygı yok, disiplin yok

Maliyet artışlarının devam etmesi halinde triko sektörünün Gaziantep’te biteceğini savunan Sezer, kayıt dışılığın en büyük sorunları arasında yer aldığını belirtti. “Kurulduğumuz 2019 yılından beri her zaman kayıt dışı çalışma ve Suriyeler ile mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz. Çünkü Suriyeliler de çalışma ahlakı yok, saygı yok, disiplin yok. Şu anda Tekstil kentte derneğimiz tarafından tespit edilen 40 Suriyeli triko ve konfeksiyon atölyesi var ve kayıt dışı çalışıyorlar. Bizim 3 liraya yaptığım ürünü kendileri 2 liraya yapıyorlar. Böylesi bir ortamda nasıl rekabet edebiliriz ki?” diye sordu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *